Λύσεις ΘέρμανσηςΑντλία Θερμότητας: 5 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις!

Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί τι είναι τελικά η αντλία θερμότητας; Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα αναζητούμε όλο και περισσότερο αποτελεσματικά μέσα θέρμανσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Η τεχνολογία στον τομέα του κλιματισμού δεν παύει να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία συσκευών που καλύπτουν κάθε δυνατή ανάγκη.

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας σχετικά με την αντλία θερμότητας, μαθαίνοντας τα βασικά για την λειτουργία της και τους λόγους που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κλιματιστικά. Έτοιμοι να ζεσταθείτε;

1.     Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα κλιματιστικό μηχάνημα που έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή των κλιματιστικών που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι και η αντλία θερμότητας και τα κλιματιστικά αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον για να θερμάνουν ή να ψύξουν έναν χώρο.

Εν ολίγοις, τα κοινά κλιματιστικά θεωρούνται κι αυτά αντλίες θερμότητας!

Ωστόσο, το μηχάνημα που είναι πλέον διαδεδομένο ως αντλία θερμότητας είναι στην πραγματικότητα αντλία θερμότητας αέρα – νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα συνδέεται με θερμαντικά σώματα (όπως fan coils) μέσω σωληνώσεων και αξιοποιώντας τη θερμοκρασία του αέρα, θερμαίνουν το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα.

2.     Πόσοι τύποι αντλίας θερμότητας υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις τύποι: οι αντλίες θερμότητας αέρος – αέρος, οι αντλίες αέρα – νερού και οι αντλίες νερού – νερού.

Οι αντλίες αέρος – αέρος είναι τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά! Οι συγκεκριμένες συσκευές ανταποκρίνονται γρήγορα και με την ανακύκλωση του αέρα μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία ενός χώρου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος τύπος, οι αντλίες αέρα – νερού είναι ο τύπος που περιγράψαμε παραπάνω.  Τα συστήματα αυτά είναι θερμικά αποδοτικότερα και προσφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Ο τρίτος τύπος είναι οι αντλίες νερού – νερού. Σε αυτά τα συστήματα χρησιμοποιείται θερμότητα από έναν γεωεναλλάκτη αβαθούς γεωθερμίας για να θερμανθεί το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή την ενδοδαπέδια θέρμανση.

3.     Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αντλίας θερμότητας;

Στα βασικά πλεονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με την υψηλή της θερμική απόδοση. Συγκεκριμένα, χάρη στην σταθερότητα του ηλεκτρικού ρεύματος έναντι καυσίμων όπως το πετρέλαιο, η χρηματική δαπάνη μειώνεται κατά 30-70 %.

Η αντλία θερμότητας έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, αποτελεί τεχνολογία που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, επιδοτείται και από προγράμματα όπως το Εξοικονομώ, κάτι που καθιστούν την εγκατάστασή της ακόμα πιο συμφέρουσα.

Στα πλην μιας αντλίας θερμότητας και τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για τους περισσότερους είναι το μεγάλο κόστος αρχικής επένδυσης σε σχέση με άλλα μέσα θέρμανσης ή ψύξης. Επιπλέον δε συνδυάζεται τέλεια με όλα τα θερμαντικά σώματα, ειδικά με τα παλαιά.

Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρείται σχετικά με την αντλία θερμότητας, είναι πως όταν συνδέεται με fan coils δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος χάνει την επιθυμητή θερμοκρασία γρήγορα. Ωστόσο, με την κατάλληλη μόνωση, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

4.     Συμφέρει οικονομικά μια αντλία θερμότητας;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι! Η αντλία θερμότητας έχει χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και προσφέρει υψηλή απόδοση. Ακόμα κι αν απαιτεί υψηλό αρχικό κόστος εγκατάστασης, σε βάθος χρόνου υπάρχει σημαντικό κέρδος στην τσέπη σας!

Η υψηλή αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας έγκειται στην τεχνολογία inverter. Ακριβώς όπως τα inverter κλιματιστικά, η αντλία θερμότητας διατηρεί χαμηλές στροφές για τη συντήρηση της θερμοκρασίας. Σε αντίθεση με τα συστήματα που λειτουργούν με κύκλους on-off και απαιτούν πολλαπλάσιο ποσοστό ενέργειας.

5.     Με τι σώματα μπορώ να συνδέσω μια αντλία θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας συνδέονατι ιδανικά με fan coils και λιγότερο αποτελεσματικά με θερμαντικά panels ή «φέτες» (δηλαδή τα παλαιά καλοριφέρ). Για την ακρίβεια η σύνδεση με τα θερμαντικά panels προσφέρει υψηλή απόδοση σε θέρμανση αλλά δε λειτουργεί στην ψύξη.

Ο λόγος για τον οποίο η αντλία θερμότητας δεν λειτουργεί συνδυαστικά με όλα τα θερμαντικά σώματα είναι ότι λειτουργεί σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας νερού και συγκεκριμένη ποσότητα λίτρων. Οι «φέτες» για παράδειγμα λειτουργούν με πολλά περισσότερα λίτρα νερού και σε υψηλότερες θερμοκρασίες λέβητα. Σε αυτήν την περίπτωση η αντλία θερμότητας πρέπει να καταναλώσει επιπλέον ισχύ για να καλύψει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα και τις θερμικές ανάγκες των σωμάτων.

6.     Με την αντλία θερμότητας έχω και ζεστό νερό;

Εννοείται! Με την εγκατάσταση επιπλέον διατάξεων, όπως το δοχείο αδρανείας, μπορείτε να έχετε μια αντλία θερμότητας ζεστού νερού χρήσης, η οποία καταναλώνει περίπου 70% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν κοινό θερμοσίφωνα. Έτσι θα έχετε και πιο οικονομική θέρμανση, αλλά και θα απολαμβάνετε το ζεστό σας μπάνιο!

Ζεσταθείτε τον χειμώνα με την Βατής Τεχνική!

Άλλος ένας δύσκολος χειμώνας μπροστά σας και αναρωτιέστε πώς να ζεσταθείτε αποτελεσματικά και οικονομικά;

Η Βατής Τεχνική προσφέρει λύσεις κλιματισμού για κάθε ανάγκη και κάθε εποχή!

Είστε τύποι της αντλίας θερμότητας ή φαν των κλιματιστικών; Επικοινωνήστε μαζί μας, περιγράψτε τις ανάγκες σας και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα σας προτείνουν την κατάλληλη λύση για τον χώρο σας ή θα επιλύσουν τυχόν πρόβλημα.

error: Content is protected!