<>Λύσεις ΘέρμανσηςΜελέτη και Εγκατάσταση Κλιματιστικού
" subheadline="" font="" font_weight="" font_size="" color_scheme="" color="" align="" url="" target="_self" html_tag="h1" size="extralarge" dash="" el_id="" el_class="" el_style="" supertitle_position=""]

Είναι δυνατό να ζεσταθείτε χωρίς καλοριφέρ, κλιματιστικό ή κάποια εμφανή συσκευή θέρμανσης; Η απάντηση είναι: φυσικά! Η ενδοδαπέδια θέρμανση κερδίζει σταθερά έδαφος της τελευταίες δεκαετίες καθώς έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, αλλά είναι και μία πρακτική λύση για την εξοικονόμηση χώρου.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές και σύγχρονες πρακτικές θέρμανσης, κατάλληλη ειδικά σε περιόδους όπου σημειώνεται αύξηση στο κόστος των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, τη σημερινή εποχή που βιώνουμε μια γενική ενεργειακή κρίση, το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει μια φιλική προς το περιβάλλον λύση τόσο για τη θέρμανση, όσο και για την ψύξη του χώρου σας!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

 

Πώς λειτουργεί η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελείται από τις ίδιες παραμέτρους με τις συμβατικές συσκευές θέρμανσης: καυστήρα, λέβητα και κυκλοφορητή. Λειτουργεί με σωλήνες στους οποίους ρέει ζεστό νερό, θερμαίνοντας το δάπεδο του χώρου και όχι τον αέρα, σε αντίθεση με τα κοινά μέσα θέρμανσης. Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους: ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή ακόμα και με αντλία θερμότητας!

Κατά τη ροή ζεστού νερού ή κατά τη λειτουργία των καλωδίων θέρμανσης -εφόσον μιλάμε για ηλεκτρικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης- το δάπεδο θερμαίνεται και με τη σειρά του εκπέμπει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Καθώς η ενδοδαπέδια θέρμανση καλύπτει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια σε σχέση με τα καλοριφέρ, λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία νερού. Αυτό την καθιστά μια από τις πιο οικονομικές και οικολογικές λύσεις θέρμανσης.

 

Ποια είναι τα είδη της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέμανση: Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελείται από θερμικά καλώδια που τοποθετούνται μέσα σε πλάκα θερμομπετόν προκειμένου να θερμάνουν τον χώρο. Τα θερμικά καλώδια λειτουργούν ηλεκτρικά μέσω θερμοστατών που εγκαθίστανται στον χώρο.

Υδραυλική εγκατάσταση: Στην υδραυλική ενδοδαπέδια θέρμανση η πλάκα του θερμομπετόν θερμαίνεται από σωλήνες στους οποίους κυκλοφορεί ζεστό νερό.

Ποια πλεονεκτήματα έχει η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Όλο και περισσότεροι στρέφονται πλέον στη λύση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Πέραν όμως της αποτελεσματικότητας και του χαμηλού κόστους λειτουργίας της που είδαμε και παραπάνω, ποια είναι τα οφέλη της;

1.      Με την ενδοδαπέδια θέρμανση μην αγχώνεστε για τη συντήρηση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, είτε με νερό είτε η ηλεκτρική, έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, καθώς το πολυαιθυλένιο το οποίο χρησιμοποιείται σε αυτήν είναι ένα φυσικά ανθεκτικό υλικό. Εφόσον η τοποθέτηση γίνει από πιστοποιημένους τεχνικούς, είστε ασφαλείς.

2.     Εξασφαλίστε χαμηλό κόστος λειτουργίας

Αν επιλέξετε να ζεσταθείτε με ενδοδαπέδια θέρμανση, δε θα χρειαστεί να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ειδικά τα συστήματα που λειτουργούν με βάση το νερό, αν και απαιτούν ένα σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, προσφέρουν εξαιρετικά υψηλή απόδοση. Για την ακρίβεια, ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να αποδειχτεί πιο οικονομικό στην λειτουργία του σε σχέση με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή τα συμβατικά καλοριφέρ.

3.     Ζεστάνετε ομοιόμορφα τον χώρο σας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει υψηλή θερμική άνεση καθώς διατηρεί σταθερή θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια ενός χώρου. Η θερμότητα δεν προέρχεται από μία μεμονωμένη πηγή -π.χ. καλοριφέρ- αλλά διανέμεται στην ατμόσφαιρα από ένα ομοιόμορφα θερμαινόμενο δάπεδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο κλίμα σε έναν χώρο, όπου όλα τα σημεία του έχουν την ίδια θερμοκρασία.

4.     Αποκτήστε αυτονομία με την ενδοδαπέδια θέρμανση

Διαφωνείτε με τους συναδέλφους ή την οικογένεια για τη θερμοκρασία του χώρου σας; Με την ενδοδαπέδια θέρμανση έχετε λύσει το πρόβλημά σας! Με τη χρήση ειδικού θερμοστάτη μπορείτε να ρυθμίζετε σε διαφορετική θερμοκρασία το κάθε δωμάτιο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και ο κάθε χώρος να έχει την αυτονομία του. Αυτό μπορεί σε μελλοντικό χρόνο να σας βοηθήσει να γλιτώσετε επιπλέον χρήματα, καθώς θα έχετε τη δυνατότητα να διατηρείτε χαμηλές θερμοκρασίες στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε λιγότερο.

5.      Γλιτώστε χώρο στο σπίτι σας!

Ένα επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα με την ενδοδαπέδια θέρμανση είναι ότι δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο μέσα στο σπίτι. Τα καλοριφέρ εκτός από τον χώρο που καταλαμβάνουν σαν σώματα, επηρεάζουν σημαντικά και τη διάταξη ενός χώρου (π.χ. δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών ή επίπλων πολύ κοντά τους). Με την ενδοδαπέδια θέρμανση έχετε επιπλέον ζωτικό χώρο αλλά κι ένα εμπόδιο λιγότερο ώστε σχεδιάσετε το περιβάλλον σας έτσι όπως το έχετε φανταστεί!

Τι μειονεκτήματα κρύβει η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι από τις πλέον συμφέρουσες λύσεις όσον αφορά χώρους με υψηλές θερμικές απαιτήσεις. Ωστόσο πότε αυτό το σύστημα θέρμανσης δεν είναι η κατάλληλη λύση για εσάς; Παρακάτω θα δούμε τα πλην της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

1.     Η ζέστη καθυστερεί σε σχέση με τα κοινά συστήματα θέρμανσης

Η βασική αδυναμία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι έχει μεγάλο χρόνο αδράνειας. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή ώρα από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και να ζεστάνει τον χώρο. Η καθυστέρηση στην ανταπόκριση σε εντολές άνοιξε – κλείσε (on-off) ή σε μεταβολές θερμοκρασίας καθιστά την ενδοδαπέδια θέρμανση δύσκολη επιλογή για περιπτώσεις που απαιτείται άμεση θέρμανση.

2.  Η αρχική εγκατάσταση κοστίζει

Αναφέραμε προηγουμένως ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει χαμηλό κόστος λειτουργίας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την αρχική εγκατάσταση- για την ακρίβεια θα χρειαστεί να επενδύσετε περισσότερα σε σχέση το καλοριφέρ. Αν πρόκειται όμως να χρησιμοποιήσετε σε εντατικό βαθμό τη θέρμανση, η απόσβεση του αρχικού κόστους δε θα αργήσει!

Η απόσβεση έρχεται πάντα σύντομα; Δυστυχώς όχι! Σε περιπτώσεις που χρειάζεται θέρμανση ενός χώρου λιγότερο από περίπου 5 ώρες ημερησίως, η ενδοδαπέδια θέρμανση όχι μόνο θα αργήσει πολύ να κάνει απόσβεση, αλλά δε θα καταφέρει και να λειτουργήσει αποδοτικά.

3. Ενδοδαπέδια θέρμανση και χαλί; Ξανασκεφτείτε το!

Με την ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να κερδίσετε ελεύθερο χώρο, ωστόσο πρέπει να προσέξετε την κάλυψη του δαπέδου. Καθώς σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος θερμαίνεται από το δάπεδο, είναι λογικό τα χαλιά και οι μοκέτες να επιβραδύνουν τη διαδικασία μετάδοσης της θερμότητας από το δάπεδο στον αέρα. Γι’ αυτό αν θέλετε χαλί στο σαλόνι, ξανασκεφτείτε το!

Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν κατά την εφαρμογή ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Αποφασίσατε τελικά να εφαρμόσετε ενδοδαπέδια θέρμανση στο σπίτι σας; Δείτε παρακάτω ποια σημεία πρέπει να προσέξετε ώστε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον.

1.     Η υγεία προέχει!

Ενδοδαπέδια θέρμανση σημαίνει πως τα πόδια σας έρχονται σε επαφή με ένα ζεστό υλικό. Αυτό για κάποιους φαντάζει ιδανικό, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, ωστόσο για άτομα που πάσχουν από κυκλοφορικά προβλήματα ή φλεβίτιδα μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ζημιογόνο.

Υπάρχει όμως  τρόπος να απολαύσετε ένα ζεστό σπίτι ακόμα κι αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα. Αρκεί ο τεχνικός σας θα ρυθμίσει την θερμοκρασία των σωλήνων ώστε να μην ξεπερνάει τους 25-27 °C, θερμοκρασία ιδανική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι θα είστε ζεστοί και υγιείς!

2.     Ενδοδαπέδια θέρμανση και υλικό δαπέδου

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι είναι συμβατή με κάθε υλικό δαπέδου (ξύλο, μάρμαρο και πλακάκι). Η θερμική αγωγιμότητα όμως από υλικό σε υλικό διαφέρει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν αποδοτικότερα, να ρυθμιστούν εξαρχής οι σωλήνες στη σωστή θερμοκρασία. Για παράδειγμα, ένα πάτωμα με πλακάκι θα χρειαστεί διαφορετική ρύθμιση σε σχέση με ένα ξύλινο δάπεδο.

3.     Μην ξεχάσετε και την τοποθεσία του σπιτιού σας!

Το σπίτι για το οποίο προορίζεται η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι εξοχικό ή κύρια κατοικία;

Αν πρόκειται για εξοχικό, ίσως το συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης δεν είναι η κατάλληλη λύση για εσάς, καθώς με τον περιορισμένο χρόνο λειτουργίας της θα καθυστερήσει πολύ να κάνει απόσβεση. Ας μην ξεχνάμε πως ενδοδαπέδια θέρμανση σημαίνει μακροχρόνια και τακτική λειτουργία.

Επιπλέον, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν είναι κατάλληλη για περιοχές με απότομες κλιματικές αλλαγές. Ο χρόνος αδράνειάς της δεν της επιτρέπει να προσαρμόζεται άμεσα στις εκάστοτε επιθυμητές θερμοκρασίες και μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να επιλέξετε ένα σύστημα θέρμανσης με πιο άμεση ανταπόκριση.

4.     Μην ξεχνάτε την θερμομόνωση

Μια σωστή θερμομόνωση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα κάθε εποχή του χρόνου. Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, με όποιο μέσο θέρμανσης ή ψύξης χρησιμοποιείτε, η θερμομόνωση βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος στον εσωτερικό χώρο. Τα συστήματα κλιματισμού δουλεύουν πιο αποδοτικά και υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και συνεπώς, κόστους! Μπορεί να χρειαστεί μια αρχικά υψηλή επένδυση, αλλά σε βάθος χρόνο θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι!

5.      Μήπως θέλετε και ψύξη το καλοκαίρι;

Είναι αλήθεια: με την ενδοδαπέδια θέρμανση είναι δυνατό να έχετε και δροσιά το καλοκαίρι! Όμως προσοχή: για να έχετε και τη δυνατότητα δροσισμού, είναι απαραίτητη υδραυλική εγκατάσταση, δηλαδή σύστημα με σωλήνες νερού. Η ηλεκτρική εγκατάσταση με καλώδια μπορεί να προσφέρει μόνο ζέστη. Γι’ αυτό πριν την εφαρμογή της μελέτης πρέπει να σκεφτείτε τις ενεργειακές σας ανάγκες για όλο τον χρόνο.

Λύσεις παντός καιρού με την Βατής Τεχνική

Αναζητάτε μια εξειδικευμένη λύση κλιματισμού για τον οικιακό ή επαγγελματικό χώρο σας;

Έχετε κάποια ειδική ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί; Η Βατής Τεχνική είναι εδώ για εσάς!

Με γνώμονα τις δικές σας ανάγκες, την εξοικονόμηση κόστους και την οικολογική συνείδηση, προσφέρουμε λύσεις για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση. Είτε πρόκειται για μελέτη εφαρμογής, είτε για αναβάθμιση εγκατάστασης κλιματισμού, το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό μας θα προσφέρει την πλέον κατάλληλη λύση για τον χώρο σας.

error: Content is protected!