Λύσεις ΘέρμανσηςΑντλία Θερμότητας: Πώς λειτουργούν και ποια είναι τα υπέρ και κατά;

Αντλία θερμότητας: Ένας τρόπος θέρμανσης που αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στην κεντρική Ευρώπη, αποκτά όλο και περισσότερη αναγνώριση και στη χώρα μας.

Όσο πλησιάζουμε τον χειμώνα αναζητούμε όλο και περισσότερο αποτελεσματικά μέσα θέρμανσης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας και το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Η τεχνολογία στον τομέα του κλιματισμού δεν παύει να αναπτύσσεται με αποτέλεσμα να υπάρχει ποικιλία συσκευών που καλύπτουν κάθε δυνατή ανάγκη.

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας σχετικά με την αντλία θερμότητας, μαθαίνοντας τα βασικά για την λειτουργία της και τους λόγους που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κλιματιστικά, καθώς και τα υπέρ και κατά της!

Έτοιμοι να ζεσταθείτε;

Οι ερωτήσεις που θα απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο:

1.    Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα κλιματιστικό μηχάνημα που έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή των κλιματιστικών που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι τόσο η αντλία θερμότητας, όσο και τα κλιματιστικά αντλούν θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον για να θερμάνουν ή να ψύξουν έναν χώρο. Εν ολίγοις, τα κοινά κλιματιστικά θεωρούνται κι αυτά αντλίες θερμότητας!

Ωστόσο, το μηχάνημα που είναι πλέον διαδεδομένο ως αντλία θερμότητας είναι στην πραγματικότητα αντλία θερμότητας αέρα – νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα συνδέεται με θερμαντικά σώματα (όπως κοινά σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coils κλπ) μέσω σωληνώσεων και αξιοποιώντας τη θερμοκρασία του αέρα περιβάλλοντος, θερμαίνουν το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα!

Πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας;
Απεικόνιση λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας

 

2. Πώς λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας;

Οι αντλίες θερμότητας επιτυγχάνουν τη λειτουργία του εκμεταλλευόμενες την ιδιότητα των ψυκτικών αερίων να αλλάζουν κατάσταση ανάλογα με τις μεταβολές στην πίεση!

Τα βασικότερα εργαλεία μιας αντλίας θερμότητας:

 • Εξωτερική μονάδα με συμπυκνωτή και εξατμιστή: Η μονάδα λειτουργεί ως συμπυκνωτής κατά την ψύξη, αφαιρώντας τη θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο, και ως εξατμιστής κατά τη θέρμανση, αποδίδοντας θερμότητα.
 • Εσωτερική μονάδα: Περιλαμβάνει ένα παρόμοιο ψυκτικό στοιχείο με την εξωτερική μονάδα, καθώς και έναν ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα στον εσωτερικό χώρο, επιτρέποντας τη μεταφορά της θερμότητας.
 • Ψυκτικό ρευστό (π.χ. φρέον): Το ψυκτικό ρευστό αναλαμβάνει τη μεταφορά της θερμότητας καθώς κυκλοφορεί ανάμεσα στις διάφορες μονάδες του συστήματος.
 • Συμπιεστής: Ο συμπιεστής αυξάνει την πίεση του ψυκτικού ρευστού, προωθώντας την θερμότητα από τον χαμηλή στην υψηλή πίεση περιοχή, αυξάνοντας τη θερμοκρασία.
 • Βαλβίδα αντιστροφής: Αυτή η βαλβίδα αλλάζει την κατεύθυνση της ροής του ψυκτικού ρευστού, επιτρέποντας τη μετάβαση ανάμεσα στη λειτουργία θέρμανσης και ψύξης ανάλογα με τις ανάγκες.
 • Εκτονωτική βαλβίδα: Η εκτονωτική βαλβίδα ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού ρευστού στο σύστημα, επιτρέποντας τον έλεγχο της θερμότητας και την προσαρμογή της απόδοσης της αντλίας θερμότητας στις συγκεκριμένες ανάγκες.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Αυτό το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου αποτελεσματικά τόσο σε κατοικίες όσο και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ταυτόχρονα προστατεύοντας το περιβάλλον.

 

3. Πόσοι τύποι αντλίας θερμότητας υπάρχουν;

Υπάρχουν τρεις τύποι αντλιών θερμότητας:

 • Οι αντλίες θερμότητας αέρος – αέρος
 • Οι αντλίες αέρα – νερού
 • Οι αντλίες νερού – νερού.

Οι αντλίες αέρος – αέρος, όπως προαναφέραμε, είναι τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά! Οι συγκεκριμένες συσκευές ανταποκρίνονται γρήγορα και με την ανακύκλωση του αέρα μπορούν να αλλάξουν τη θερμοκρασία ενός χώρου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο δεύτερος τύπος, οι αντλίες αέρα – νερού είναι ο τύπος που περιγράψαμε παραπάνω.  Τα συστήματα αυτά είναι θερμικά αποδοτικότερα και προσφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.

Ο τρίτος τύπος είναι οι αντλίες νερού – νερού. Σε αυτά τα συστήματα χρησιμοποιείται θερμότητα από έναν γεωεναλλάκτη αβαθούς γεωθερμίας για να θερμανθεί το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα ή την ενδοδαπέδια θέρμανση.

Στην Βατής Τεχνική μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω είδη αντλίας θερμότητας:

4. Ποια είναι τα επιμέρους είδη των αντλιών θερμότητας;

Υπάρχουν διάφορα είδη αντλιών θερμότητας που μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες αλλά και χώρους.

Ας δούμε παρακάτω τις διάφορες κατηγορίες:

·       Αντλίες χαμηλών – μεσαίων – υψηλών θερμοκρασιών:

Οι αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών (αντλία θερμότητας Αέρος – Νερού προσαγωγής 50-55℃) προσφέρουν θέρμανση και ψύξη και συνδέονται με ενδοδαπέδια θέρμανση, θερμαντικά σώματα, ή fan coils.

Η αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών ή αντλία θερμότητας Αέρος – Νερού προσαγωγής 60-70℃, παρέχει επίσης θέρμανσηψύξη και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα θερμαντικά συστήματα.

Τέλος, η αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών ή αντλία θερμότητας Αέρος – Νερού προσαγωγής 80℃, προορίζεται μόνο για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού.

·       Αντλίες Αέρος – Νερού και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας:

Οι αντλίες Αέρος – Νερού χρησιμοποιούν τη θερμότητα του αέρα για θέρμανση και ψύξη. Είναι εύκολο να προσαρμοστούν σε υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης, αλλά η απόδοσή τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Οι γεωθερμικές αντλίες, από την άλλη, αξιοποιούν τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους και είναι εγγυημένα αποτελεσματικές όλο τον χρόνο, ανεξάρτητα από τον καιρό. Ωστόσο, απαιτούν υψηλό κόστος εγκατάστασης.

·       Ηλεκτρικές αντλίες ή αντλίες φυσικού αερίου:

Αν διαθέτετε ήδη λέβητα φυσικού αερίου, τότε μπορεί να σας συμφέρει να συνδέσετε την αντλία θερμότητας με αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση, η εγκατάσταση μιας ηλεκτρικής αντλίας θερμότητας μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

Προσοχή! Αν αναζητάτε ηλεκτρική αντλία θερμότητας, τότε ενημερωθείτε για τις  αντλίες μονοφασικής και τριφασικής ηλεκτρικής παροχής, ανάλογα με τη ρευματοδότηση του χώρου.

Επιπλέον, για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλή απόδοση, μπορείτε να επιλέξετε αντλία με συμπιεστή τεχνολογίας inverter.

·       Σύστημα λειτουργίας monoblock ή split:

Στο σύστημα monoblock, όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία της αντλίας θερμότητας είναι συγκεντρωμένα σε μία εξωτερική μονάδα, κάνοντας την εγκατάσταση ιδιαίτερα εύκολη.

Στο σύστημα split, η αντλία θερμότητας αποτελείται από δύο μονάδες, μια εξωτερική και μια εσωτερική. Αυτό το σύστημα προσφέρει ευελιξία αλλά απαιτεί εγκατάσταση χαλκοσωλήνων.

Για την επιλογή του καταλληλότερου τύπου αντλίας θερμότητας διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό αγοράς που οι εξειδικευμένοι Τεχνικοί μας ετοίμασαν για εσάς!

5. Ποια είναι τα υπέρ και κατά σε μία αντλία θερμότητας;

 • Στα βασικά πλεονεκτήματα μιας αντλίας θερμότητας είναι το χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σχέση με την υψηλή της θερμική απόδοση. Συγκεκριμένα, χάρη στην σταθερότητα του ηλεκτρικού ρεύματος έναντι καυσίμων όπως το πετρέλαιο, η χρηματική δαπάνη μειώνεται κατά 30-70 %.Η αντλία θερμότητας έχει χαμηλό κόστος συντήρησης, αποτελεί τεχνολογία που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ επιδοτείται και από προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Εξοικονομώ, κάτι που καθιστούν την εγκατάστασή της ακόμα πιο συμφέρουσα.Στα πλην μιας αντλίας θερμότητας και τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για τους περισσότερους είναι το μεγάλο κόστος αρχικής επένδυσης σε σχέση με άλλα μέσα θέρμανσης ή ψύξης.Ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρείται σχετικά με την αντλία θερμότητας, είναι πως όταν συνδέεται με fan coils δίνει την αίσθηση ότι ο χώρος χάνει την επιθυμητή θερμοκρασία γρήγορα. Ωστόσο, με την κατάλληλη μόνωση, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.

 

Συνοψίζοντας τα υπερ και τα κατά της αντλίας θερμότητας:

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 • Προσφέρουν άμεσο κλιματισμό του χώρου.
 • Επιδέχονται εξαιρετικές αποδόσεις σε ψύξη και θέρμανση.
 • Μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες ψύξης αλλά και θέρμανσης.
 • Διαθέτουν ποικιλία ταχυτήτων στον ανεμιστήρα για άνετη αίσθηση σε κάθε κατάσταση.
 • Είναι οικονομικές στη λειτουργία τους, βοηθώντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας.
 • Αποδίδουν αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από τη θέση τους, υπό την προϋπόθεση ότι η ροή του αέρα δεν εμποδίζεται.
 • Ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα στον αέρα.
 • Απαιτείται τακτικός καθαρισμός του φίλτρου για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους.
 • Σε παρατεταμένη λειτουργία και όταν το νερό έχει θερμοκρασία άνω των 60°C, τα πλαστικά μέρη των αντλιών μπορεί να χαλαρώσουν.
 • Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ίσως είναι αποτρεπτικό.
 • Με μειωμένη μόνωση όταν η αντλία θερμότητας συνδέεται με fan coils χάνει την επιθυμητή θερμοκρασία γρήγορα.

 

6. Συμφέρει οικονομικά μια αντλία θερμότητας;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Η αντλία θερμότητας έχει χαμηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και προσφέρει υψηλή απόδοση. Ακόμα κι αν η τιμή στις αντλίες θερμότητας και η εγκατάσταση απαιτεί υψηλό αρχικό κόστος, σε βάθος χρόνου υπάρχει σημαντικό κέρδος στην τσέπη σας!

Η υψηλή αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας έγκειται στην τεχνολογία inverter. Ακριβώς όπως τα inverter κλιματιστικά, η αντλία θερμότητας διατηρεί χαμηλές στροφές στο συμπιεστή για τη συντήρηση της θερμοκρασίας, σε αντίθεση με τα συστήματα που λειτουργούν με κύκλους on-off (ξεκίνα – σταμάτα) και απαιτούν πολλαπλάσιο ποσοστό ενέργειας.

7. Με τι σώματα μπορώ να συνδέσω μια αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας συνδέεται με παλιά σώματα καλοριφέρ (φέτες), ενώ ιδανική σύνδεση προσφέρει και με fan coils και θερμαντικά panels.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως η σύνδεση με τα θερμαντικά panels προσφέρει υψηλή απόδοση σε θέρμανση αλλά δε λειτουργεί στην ψύξη. Επιπλέον, όσον αφορά το καλοριφέρ «φέτες» η σύνδεση αντενδείκνυται.

Η αιτία για αυτό είναι ότι οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε συγκεκριμένα εύρη θερμοκρασιών και με συγκεκριμένη ποσότητα νερού στη θέρμανση.

Για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργούν συνήθως σε θερμοκρασίες νερού περίπου +45°C. Τουναντίον, τα κλασικά θερμαντικά σώματα σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν με πολλά λίτρα νερού σε θερμοκρασίες λέβητα συνήθως άνω των 70°C. Αυτές οι διαφορετικές θερμοκρασίες απαιτούν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ισχύος για να τα υποστηρίξουν.

Στο παρελθόν, υπήρχε τάση για υπερδιάσταση των κλασικών θερμαντικών σωμάτων, λόγω έλλειψης γνώσης και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Για αυτό τον λόγο, είναι ζωτικής η πραγματοποίηση μελέτης – εγκατάστασης κατά τη σύνδεση μιας αντλίας θερμότητας με υφιστάμενα θερμαντικά σώματα και προϋπάρχουσα εγκατάσταση.

8. Με την αντλία θερμότητας έχω και ζεστό νερό;

Εννοείται! Με την εγκατάσταση επιπλέον διατάξεων, όπως το δοχείο αδρανείας, μπορείτε να έχετε μια αντλία θερμότητας ζεστού νερού χρήσης, η οποία καταναλώνει περίπου 70% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν κοινό θερμοσίφωνα. Έτσι θα έχετε και πιο οικονομική θέρμανση, αλλά και θα απολαμβάνετε το ζεστό σας μπάνιο!

9. Ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες αντλιών θερμότητας;

Αν και υπάρχουν πολλών ειδών αντλίες θερμότητας, στην Βατής Τεχνική επιλέγουμε την εταιρεία CarrierToshiba!

Με πολυετή εμπειρία στον κλιματισμό αμφότερες οι εταιρείες προσφέρουν λύσεις τελευταίας τεχνολογίας εξειδικευμένες στις ανάγκες του εκάστοτε χώρου.

Σύντομα, θα μπορείτε να δείτε όλα τα υπάρχοντα μοντέλα αντλιών θερμότητας Carrier και στο site μας, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μοντέλου!

Ζεσταθείτε τον χειμώνα με την Βατής Τεχνική!

Άλλος ένας δύσκολος χειμώνας μπροστά σας και αναρωτιέστε πώς να ζεσταθείτε αποτελεσματικά και οικονομικά;
Η Βατής Τεχνική προσφέρει λύσεις κλιματισμού για κάθε ανάγκη και κάθε εποχή! Αν αναζητάτε την κατάλληλη αντλία θερμότητας, επικοινωνήστε μαζί μας, περιγράψτε τις ανάγκες σας και οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα σας προτείνουν την κατάλληλη λύση για τον χώρο σας ή θα επιλύσουν τυχόν πρόβλημα.

error: Content is protected!