Λύσεις ΘέρμανσηςΟδηγός αγοράς αντλίας θερμότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η αντλία θερμότητας είναι από τα πλέον σύγχρονα μέσα θέρμανσης και κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος απέναντι στους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης με καύσιμα. Με λειτουργία παρόμοια με των κλιματιστικών που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, μας προσφέρουν το κατάλληλο κλίμα κάθε εποχή, καθώς εκτός από ζέστη τον χειμώνα, μας προσφέρουν και δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν έχετε αποφασίσει κι εσείς να προχωρήσετε στην εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας στον χώρο σας, τότε ίσως σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε σχετικά με μερικά key points έτσι ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς προϊόν. Ο οδηγός αγοράς αντλίας θερμότητας από τη Βατής Τεχνική είναι στη διάθεσή σας έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την καταλληλότερη αγορά για τις ανάγκες του χώρου σας.

Πριν αρχίσετε να ψάχνετε για συσκευές, δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας!

Ποια είδη αντλιών θερμότητας υπάρχουν;

1.     Αντλίες χαμηλών- μεσαίων- υψηλών θερμοκρασιών

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος της αντλίας θερμότητας που θα επιλέξετε ανάλογα με τις απαιτήσεις σας σε θέρμανση και ψύξη.

Η αντλία χαμηλών θερμοκρασιών, ή αλλιώς αντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής 50-55℃, συνδέεται με ενδοδαπέδια θερμανση, θερμαντικά σώματα ή fan coils και προσφέρει και θέρμανση και ψύξη. Η αντλία μεσαίων θερμοκρασιών ή αντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής 60-70℃ επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση, θερμαντικά σώματα και fan coils και να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη.

Τέλος, η αντλία θερμότητας αέρος νερού προσαγωγής 80℃ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού. Αν επιθυμείτε μια λύση που θα λειτουργήσει και ως μέσο ψύξης το καλοκαίρι, τότε η αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι για εσάς.

2.     Αντλίες αέρος-νερού και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός αγοράς αντλίας θερμότητας δε θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει αυτήν την κατηγοριοποίηση. Οι αντλίες αέρος- νερού αξιοποιώντας τη θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, φέρνουν την επιθυμητή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Ταυτόχρονα, θερμαίνουν το νερό στα σώματα του χώρου μέσω ενός συμπιεστή. Το θετικό στις αντλίες αέρος- νερού είναι ότι προσαρμόζονται εύκολα στο ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης, ωστόσο η απόδοσή τους μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Οι γεωθερμικές αντλίες αξιοποιούν τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους κάθε εποχή και ανεξάρτητα με τις αλλαγές του καιρού. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εγγυημένο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως εποχής. Ωστόσο, στα πλην των γεωθερμικών αντλιών είναι ότι απαιτούν υψηλό κόστος εγκατάστασης, αφού απαιτείται η ειδική τοποθέτηση εναλλακτών στο έδαφος.

Ο λόγος που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναφέρουμε τις αντλίες αέρος- αέρος είναι ότι δεν είναι άλλες από τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά! Αν ενδιαφέρεστε για την αγορά κλιματιστικού, μπορείτε να διαβάσετε τον ενημερωμένο οδηγό αγοράς κλιματιστικού από την Βατής Τεχνική.

3.     Ηλεκτρικές αντλίες ή αντλίες φυσικού αερίου;

Σε περίπτωση που έχετε ήδη λέβητα φυσικού αερίου για τη θέρμανσή σας, τότε ίσως σας συμφέρει να συνδέσετε την αντλία θερμότητας με αυτόν. Αν πάλι δε διαθέτετε λέβητα φυσικού αερίου, ίσως σας ενδιαφέρει η εγκατάσταση μιας ηλεκτρικής αντλίας θερμότητας.

Αν επιλέξετε μια ηλεκτρική αντλία θερμότητας, τότε έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε μονοφασικής  και τριφασικής ηλεκτρικής παροχής αντλίες, ανάλογα με τη ρευματοδότηση του σπιτιού σας. Επιπλέον, για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και υψηλή απόδοση, μπορείτε να επιλέξετε αντλία με συμπιεστή τεχνολογίας inverter.

4.     Σύστημα λειτουργίας monoblock ή split

Στο σύστημα monoblock (ενιαίου τύπου) όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία της αντλίας θερμότητας (όπως ο συμπιεστής, ο εναλλάκτης θερμότητας, οι ανεμιστήρες κλπ) είναι συγκεντρωμένα σε μία μονάδα που είναι τοποθετημένη σε εξωτερικό χώρο. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι εύκολο στην εγκατάστασή του . Ότι απαιτείται για να λειτουργήσει είναι προεγκατεστημένο εντός αυτών.

Το σύστημα split (διαιρούμενου τύπου) αποτελείται από δύο μονάδες: την εσωτερική (που συμπεριλαμβάνει τον εναλλάκτη θερμότητας, τον κυκλοφορητή κλπ) και την εξωτερική (που περιέχει τον συμπιεστή, τον ανεμιστήρα κλπ). Οι δύο μονάδες συνδέονται μεταξύ τους με χαλκοσωλήνες.

Τι μέγεθος έχει ο χώρος σας;

Ένας σωστός οδηγός αγοράς αντλίας θερμότητας δε θα μπορούσε να παραλείψει αυτήν την ερώτηση! Όπως και με κάθε μέσο κλιματισμού ή θέρμανσης, έτσι και με την αντλία θερμότητας, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν το μέγεθος του χώρου που θέλετε να καλύψετε, καθώς αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά την αντλία που θα επιλέξετε, βάσει των θερμικών απωλειών του.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο τεχνικό ώστε σας καθοδηγήσει στην επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας.

Ποιοι ιδιαίτεροι παράγοντες επηρεάζουν την επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας;

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να σας απασχολήσουν είναι: υπάρχουν εγκατεστημένα σώματα; Κι αν ναι, ποια είναι αυτά: fan coils, ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ; Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο μέσος όρος θερμοκρασίας της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται το σπίτι σας.

Για παράδειγμα, σε περιοχές όπου εντοπίζονται συχνά ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, η επιλογή μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας είναι ίσως η πλέον κατάλληλη λύση.

Τέλος, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο οδηγός αγοράς αντλίας θερμότητας, μην ξεχνάτε τη μόνωση! Η μόνωση επηρεάζει σημαντικά τις θερμικές απώλειες ενός χώρου και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι νεόδμητες κατοικίες απαιτούν αντλίες χαμηλότερης ισχύος σε σχέση με τις παλαιότερες, που ενδεχομένως έχουν και χαμηλότερη ποιότητα θερμομόνωσης.

Θέρμανση παντός καιρού με τη Βατής Τεχνική!

Μελετήσατε τον οδηγό αλλά έχετε ακόμα απορίες σχετικά με την επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας;
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και οι πιστοποιημένοι τεχνικοί μας θα σας οδηγήσουν βήμα- βήμα στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Στην Βατής Τεχνική αγαπάμε να σας ενημερώνουμε! Γι’ αυτό μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις αντλίες θερμότητας και ίσως ανακαλύψετε το μέσο θέρμανσης που ταιριάζει απόλυτα στον οικιακό ή επαγγελματικό σας χώρο!

error: Content is protected!