ΚλιματισμόςΒλάβη Κλιματιστικού: Εντοπίστε εύκολα τα Red Flags του Air Condition!

Όλοι έχουμε μπει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε κάποια στιγμή τι δεν πάει καλά με το κλιματιστικό μας. Περίεργες οσμές και ασυνήθιστοι ήχοι χτυπάνε το καμπανάκι για μία πιθανή βλάβη κλιματιστικού και κάπου εκεί ξεκινά ο πανικός.

Κανείς μας δε θα ήθελε να μείνει χωρίς κλιματιστικό στη μέση του καλοκαιριού ή στην καρδιά του χειμώνα! Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τα σημάδια που υποδεικνύουν βλάβη κλιματιστικού και να προλαβαίνουμε την αντιμετώπισή της.

Οι δυσάρεστες οσμές σημαίνουν πάντα βλάβη κλιματιστικού;

Η απάντηση είναι όχι! Ωστόσο, οι δυσάρεστες οσμές είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι ίσως υπάρχει βλάβη κλιματιστικού.  Συνήθως η αιτία της δυσοσμίας κρύβεται στην έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού των φίλτρων του κλιματιστικού.

Με την πάροδο του χρόνου, στα φίλτρα του κλιματιστικού συσσωρεύονται ρύποι και σκόνη. Αν τα φίλτρα δεν καθαρίζονται τακτικά, η δυσάρεστη οσμή των ρύπων διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα μέσω της ανακύκλωσης του αέρα. Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού για συντήρηση κλιματιστικού;

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε την ύπαρξη μυρωδιάς καμένου, ίσως υπάρχει μια σημαντικότερη βλάβη κλιματιστικού. Αυτό σημαίνει πως κάποιο εξάρτημα του κλιματιστικού σας υπερθερμαίνεται. Σε αυτήν την περίπτωση και για λόγους ασφαλείας θα ήταν χρήσιμο να σταματήσετε την λειτουργία του και να καλέσετε άμεσα έναν τεχνικό.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου το κλιματιστικό σας δεν ευθύνεται για τις ασυνήθιστες οσμές. Αν για παράδειγμα ο αέρας που βγαίνει από το κλιματιστικό μυρίζει μούχλα, ενδέχεται  να υπάρχει εστία μούχλας μέσα στον χώρο. Αυτό φυσικά δεν υποδεικνύει βλάβη κλιματιστικού, αλλά άλλο οικιακό πρόβλημα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα ήταν συνετό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Μην αμελείτε τους ασυνήθιστους ήχους!

Ίσως το πιο διαδεδομένο σημάδι για τις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές. Οι περίεργοι θόρυβοι κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού μπορεί να σημαίνουν κακή στήριξη της μονάδας, βλάβη στους ανεμιστήρες ή ελλιπής συντήρηση.

Αν ο θόρυβος σχετίζεται με την εξωτερική μονάδα, μπορεί ακόμα ένα ξένο αντικείμενο, π.χ. φύλλο ή κλαδί, να έχει εισχωρήσει στον χώρο του ανεμιστήρα. Σε κάθε περίπτωση, ένας τεχνικός με μία αυτοψία θα καταφέρει να εντοπίσει τη βλάβη κλιματιστικού και να την επιλύσει.

Διαρροή νερού: είναι φυσιολογική;

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι στάζει νερό από το κλιματιστικό σας. Η παραγωγή νερού από μόνη της δεν αποτελεί βλάβη κλιματιστικού, ωστόσο το νερό θα έπρεπε να βγαίνει εξωτερικά μέσω του σωλήνα αποχέτευσης.

Αν ο εξωτερικός σωλήνας είναι μπλοκαρισμένος, τότε το νερό επιστρέφει στη μονάδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε τον σωλήνα αποχέτευσης ή να καλέσετε τεχνική βοήθεια.

Βλάβη κλιματιστικού και ροή αέρα

Αν ενεργοποιείτε το κλιματιστικό και αυτό δεν ανοίγει, ίσως υπάρχει πρόβλημα στον θερμοστάτη. Αν συγκεκριμένα το κλιματιστικό σας δε βγάζει κρύο αέρα, ελέγξτε αν η θερμοκρασία είναι ρυθμισμένη σε χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία. Αν το πρόβλημα παραμένει, ήρθε η ώρα να καλέσετε τον τεχνικό σας.

Ένας ακόμα λόγος να υπάρχει μειωμένη ή καθόλου ροή αέρα από το κλιματιστικό σας, είναι πιθανή η υπολειτουργία της εξωτερικής μονάδας ή η έλλειψη καθαρισμού των φίλτρων.

Βατής Τεχνική to the rescue!

Παραπάνω είδαμε τα πιο συνηθισμένα σημάδια για μία πιθανή βλάβη κλιματιστικού. Μήπως παρατηρείτε κι εσείς κάτι από τα παραπάνω; Τότε ίσως ήρθε η στιγμή να φροντίσετε για την επισκευή κλιματιστικού σας.

Στη Βατής Τεχνική προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις κλιματισμού, από τη μελέτη κι εγκατάσταση μέχρι και την επίλυση κάθε βλάβης. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας καλέσετε και να μας περιγράψετε την ανάγκη σας και οι πιστοποιημένοι τεχνικοί μας θα δώσουν λύση σε κάθε σας πρόβλημα!

error: Content is protected!