ΚλιματισμόςΜύθοι και Αλήθειες για το ΚλιματιστικόΘόρυβος από το κλιματιστικό: 6 πιθανά προβλήματα!

Θόρυβος από το κλιματιστικό: ένας από τους νούμερο 1 θορύβους που μας ανησυχούν, ειδικά τις εποχές που έχουμε περισσότερο ανάγκη τον κλιματισμό.

Ο παραμικρός ανεξήγητος ήχος από τον αγαπημένο μας φίλο εν μέσω καύσωνα ή πολικού ψύχους αρχίζει να χτυπάει το καμπανάκι για κάποια ενδεχόμενη βλάβη. Αμέσως αρχίζουμε να αναζητούμε τεχνικούς κλιματιστικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα διακοπεί η θερμική άνεση του χώρου μας. 

Επειδή κι εσείς ίσως εντοπίζετε κατά καιρούς παράξενους θορύβους στο κλιματιστικό σας, μην πανικοβάλλεστε!

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε πώς να αναγνωρίζετε την πηγή του προβλήματος ανάλογα με τον ήχο του κλιματιστικού σας, πότε η βλάβη είναι σημαντική και πότε χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τεχνική βοήθεια. 

1. Χτυπήματα και τριξίματα: τι σημαίνουν; 

Είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος θόρυβος από το κλιματιστικό. Ο ήχος χτυπημάτων κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού πιθανόν υποδεικνύει ότι η μονάδα δεν είναι ευθυγραμμισμένη ή ο ανεμιστήρας της ‘’χτυπάει’’ σε κάποιο εμπόδιο.  

Εσείς σε πρώτη φάση μπορείτε να τοποθετήσετε την εσωτερική μονάδα σε επίπεδη θέση, να απομακρύνετε πιθανά εμπόδια (π.χ. κουρτίνες) και να καλέσετε έναν τεχνικό κλιματιστικών. 

2. Η αθωότητα των ελαφριών χτυπημάτων (clicking) 

Ναι μιλάμε για αυτά τα ελαφριά «κλικ» που πολύ πιθανώς έχεις παρατηρήσει κι εσύ στο κλιματιστικό σου. Όταν ακούς αυτόν τον θόρυβο μόνο κατά την εκκίνηση ή τον τερματισμό της λειτουργίας του κλιματιστικού σου, τότε μην ανησυχείς! Πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της λειτουργίας του. 

Αν ωστόσο ο συγκεκριμένος θόρυβος από το κλιματιστικό επιμένει καθ’ όλη τη λειτουργία του, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Πιθανόν κάποιο εξάρτημα της μονάδας να έχει «χαλαρώσει» και να χτυπάει σε άλλα εξαρτήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καλέσεις άμεσα τεχνικό, ώστε όσο μικρή κι αν είναι η βλάβη, να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. 

3. Βουίζει και το δικό σας κλιματιστικό; 

Το βουητό είναι ίσως ο πιο ύπουλος θόρυβος από το κλιματιστικό. Πολλά κλιματιστικά συνοδεύονται από έναν ελαφρύ «βόμβο» ως αποτέλεσμα της λειτουργίας τους και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν λοιπόν το βουητό γίνεται όλο και πιο έντονο, συνήθως αργούμε να το εντοπίσουμε. 

Τι σημαίνει όμως το βουητό; Συνήθως αποτελεί ένδειξη ότι το φίλτρο αέρα είναι καλυμμένο από σκόνη, χνούδια ή άλλα συστατικά που περνούν μέσω του αέρα από το κλιματιστικό. Γι’ αυτό μην παραλείπετε την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού σας και τον τακτικό καθαρισμό των φίλτρων σας! 

4. Θόρυβος ροής νερού ή αερίου 

Αν έχετε παρατηρήσει ήχους που μοιάζουν με νερό ή αέρα να κυκλοφορεί στη συσκευή σας, τότε μείνετε ήσυχοι! Αυτό συμβαίνει κατά την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου στην στο εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ή όταν δημιουργούνται συμπυκνώματα (νερό) κατά τη λειτουργία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αποτελεί μέρος της λειτουργίας του κλιματιστικού σας. 

5. Σφύριγμα και σκούξιμο: ποντίκια ή κλιματιστικό; 

Ένας αναμφισβήτητα ανησυχητικός θόρυβος από το κλιματιστικό. Αν υποθέσουμε πως δεν έχετε “μικρούς φιλοξενούμενους” στον χώρο σας και το σφύριγμα προέρχεται από το κλιματιστικό σας, αυτό σημαίνει δυσλειτουργία του ανεμιστήρα ή του μοτέρ του.  

Το ‘’σκούξιμο’’ από την άλλη, συνήθως σηματοδοτεί διαρροή του ψυκτικού μέσου ή υψηλή πίεση αυτού. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να διακόψετε τη λειτουργία του κλιματιστικού άμεσα για την ασφάλειά του και να καλέσετε τεχνική βοήθεια. 

6. Κροταλίσματα κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού 

Αν ο θόρυβος από το κλιματιστικό μοιάζει ο κροτάλισμα, τότε πιθανόν να έχουν εισέλθει στην εξωτερική μονάδα κλαδιά ή φύλλα. Αν η εξωτερική μονάδα είναι ανέπαφη, τότε ενδέχεται ο ήχος να υποδεικνύει κάποια βλάβη.  

Πριν καλέσετε τεχνικό κλιματιστικών, μπορείτε να ελέγξετε αν οι διάφορες βίδες του είναι σωστά τοποθετημένες. 

Βατής Τεχνική to the rescue! 

Το κλιματιστικό σας «κάνει νερά»; Έχετε ενδείξεις ότι υπάρχει βλάβη κλιματιστικού; Εντοπίστε εύκολα τα red flags και αντιμετωπίστε τις πιθανές βλάβες.  

Στη Βατής Τεχνική η δουλειά μας δεν τελειώνει ποτέ! Από τη μελέτη εφαρμογής μέχρι και τη συντήρηση κλιματιστικών, σας ενημερώνουμε και σας συμβουλεύουμε συνεχώς πάνω σε θέματα κλιματισμού και θέρμανσης, ώστε να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον στον χώρο σας.

error: Content is protected!