Λύσεις ΘέρμανσηςΟικονομική Θέρμανση με ρεύμα: Ποιο θερμαντικό σώμα καίει τελικά λιγότερο ρεύμα;

Οικονομική θέρμανση με ρεύμα: είναι άραγε κάτι που μπορεί να μας ζεστάνει αποτελεσματικά τον χειμώνα ή πρόκειται για άλλον έναν ενεργειακό μύθο; Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυτομάτως τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες με πετρέλαιο και καυστήρες, πέλετ ή ξύλα στο τζάκι. Ωστόσο, συχνά η λύση είναι μπροστά στα μάτια σας: ηλεκτρικό ρεύμα!

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό που υπάρχει στις κατοικίες μας όλον τον χρόνο, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και για τη θέρμανσή μας κατά τον χειμώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ρεύματος σε σχέση με τα καύσιμα θέρμανσης είναι ότι διατηρεί σχετικά σταθερή τιμή, οπότε η χρήση του δεν κρύβει «εκπλήξεις» για την τσέπη σας.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αρκετών συσκευών θέρμανσης που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα είναι ότι δεν απαιτούν μόνιμη εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τις μετακινείτε μέσα στον χώρο σας ανάλογα με τις ανάγκες σας, αρκεί να έχετε κοντά μια πρίζα.

Παρακάτω, θα δούμε ποιες συσκευές μπορούν να σας ζεστάνουν με ρεύμα και ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες λύσεις. Αν φέτος τον χειμώνα σκέφτεστε για οικονομική θέρμανση με ρεύμα, δείτε και συγκρίνετε τις παρακάτω λύσεις- ίσως κάποια σας ταιριάζει!

 

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για οικονομικη θέρμανση με ρέυμα χρησιμοποιώντας:

 

Κλιματιστικά: Λύση παντός καιρού!

Οι περισσότερες κατοικίες και γενικώς εσωτερικοί χώροι διαθέτουν κλιματιστικά. Ο κλιματισμός είναι ο από μηχανής θεός κάθε εποχής: μας προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα. Αν και η πλειοψηφία του κόσμου το χρησιμοποιεί κυρίως για ψύξη, τα κλιματιστικά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή λύση και για θέρμανση.

Οικονομική θέρμανση με ρεύμα και κλιματιστικό πάνε μαζί; Η απάντηση είναι ναι κι έχει την υπογραφή inverter. Τα κλιματιστικά inverter χάρη στον κύκλο λειτουργίας τους αποτελούν ίσως την πιο αποδοτική λύση κλιματισμού με σημαντικό όφελος και στον λογαριασμό ρεύματος. Μπορεί η αγορά τους να κοστίζει, σε σχέση με άλλες συσκευές θέρμανσης, μελλοντικά όμως θα βγείτε μόνο κερδισμένοι.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, πρέπει να λάβετε υπόψιν χαρακτηριστικά όπως η ενεργειακή κλάση και η ισχύς. Τα κλιματιστικά ενεργειακής κλάσης Α παρέχουν πολύ περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το ρεύμα που καταναλώνουν. Αντίστοιχα, τα κλιματιστικά υψηλής ισχύος θερμαίνουν μεγαλύτερους χώρους, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη σχέση χώρου που επιθυμείτε να θερμάνετε και ισχύος κλιματιστικού.

Για να είμαστε λίγο πιο ακριβείς όσον αφορά το κόστος, αρκεί να πούμε πως ένα κλιματιστικό των 1000W καίει κατά προσέγγιση 0,15€/ ώρα. Από εκεί και πέρα το κόστος αλλάζει ανάλογα με την παλαιότητα, την ενεργειακή κλάση και τα btu.

Επιπλέον, πρέπει να υπολογίσετε μια ή περισσότερες ετήσιες συντηρήσεις από εξειδικευμένο τεχνικό, ώστε να εξασφαλίσετε αποδοτική και οικονομική θέρμανση με ρεύμα!

 

Θερμοπομποί & Αερόθερμα: Οι μικροί συμμάχοι της θέρμανσης!

Οι θερμοπομποί και τα αερόθερμα αποτελούν πρακτικές λύσεις για οικονομική θέρμανση με ρεύμα όταν πρόκειται για μικρούς χώρους σε εποχές που το κρύο δεν έχει φτάσει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, τι καθιστά ιδανικές αυτές τις μικρές πηγές θερμότητας;

Καταρχάς είναι οικονομικές, έχουν μικρό μέγεθος και είναι εύκολο να τις μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Επιπλέον, μπορούν να αποθηκευτούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν απαιτούν συντήρηση, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά μειονεκτήματα για τους θερμοπομπούς και τα αερόθερμα. Πρώτον, καταναλώνουν πολύ ρεύμα σε σχέση με τη θερμότητα που προσφέρουν. Συγκεκριμένα ένας θερμοπομπός καταναλώνει κατά μέσο όρο 0,30-0,50€/ώρα για να ζεστάνει ένα δωμάτιο 10 τ.μ. Δεύτερον, δεν είναι αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά τον χειμώνα, πρέπει να συνδυαστούν με πιο δυνατές συσκευές θέρμανσης.

 

Ηλεκτρικά Καλοριφέρ: Λύση για οικονομική θέρμανση με ρεύμα?

Όταν μιλάμε για θέρμανση με ρεύμα δε γίνεται να μην αναφέρουμε τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Είναι μια καλή λύση σε περίπτωση ανάγκης αλλά είναι πράγματι ικανά να μας προσφέρουν οικονομική θέρμανση με ρεύμα;

Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ, όπως και ο θερμοπομπός ή το αερόθερμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική πηγή θερμότητας. Η αγορά του είναι πιο ακριβή, αλλά μπορεί να ζεστάνει μεγαλύτερους χώρους απ’ ότι αντίστοιχα το αερόθερμο ή ο θερμοπομπός. Ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική πηγή θέρμανσης είναι η κατανάλωση ρεύματος που απαιτεί προκειμένου να λειτουργήσει αποδοτικά.

Ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ μπορεί να «φουσκώσει» τον λογαριασμό του ρεύματος μέχρι και κατά 1€/ ώρα!

 

Ηλεκτρικός Λέβητας και οικονομική θέρμανση με ρεύμα.

Ο ηλεκτρικός λέβητας αποτελεί εγκατάσταση που τροφοδοτείται από ρεύμα και ζεσταίνει νερό το οποίο διοχετεύεται σε πηγές θέρμανσης της κατοικίας. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παραδείγματα, ο ηλεκτρικός λέβητας δεν αποτελεί κινητή συσκευή και δε σας θερμαίνει άμεσα, αλλά ουσιαστικά τροφοδοτεί τις συσκευές θέρμανσης του σπιτιού σας.

Μέσω ενός ηλεκτρικού λέβητα μπορείτε να έχετε ζεστά καλοριφέρ αλλά και ενδοδαπέδια θέρμανση. Η απαιτούμενη ισχύς υπολογίζεται με βάση το μέγεθος του χώρου που θέλετε να θερμάνετε κι ενώ απαιτεί μια μεγάλη αρχική επένδυση, είναι μια ικανοποιητική λύση για την κάλυψη μεγάλων χώρων.

 

Aντλίες Θερμότητας για όσους αγαπούν τη ζέστη!

Αν θέλετε ένα σπίτι ζεστό όλο τον χειμώνα με τη θέρμανση να λειτουργεί ακατάπαυστα, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αντλία θερμότητας! Ιδανική λύση για οικονομική θέρμανση με ρεύμα, η αντλία θερμότητας ουσιαστικά αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και την μετατρέπει σε θέρμανση. Μέσω σωληνώσεων μπορεί να συνδεθεί με θερμαντικά σώματα ή ενδοδαπέδια θέρμανση, όπως και ο ηλεκτρικός λέβητας.

Η αντλία θερμότητας απαιτεί μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης, όμως η απόσβεση πραγματοποιείται γρήγορα.  Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως το κόστος θέρμανσης με τη χρήση αντλίας θερμότητας είναι περίπου τρεις φορές μικρότερο από το κόστος θέρμανσης με πετρελαιοκίνητο λέβητα.

Ωστόσο, αυτή η εξοικονόμηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σε περιπτώσεις μικρών χώρων σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν πολύ χαμηλά, υπάρχουν πιθανώς άλλες οικονομικότερες επιλογές για τη θέρμανση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχουν προηγμένες αντλίες θερμότητας που μπορούν να είναι αποδοτικές και σε μικρότερους χώρους. Θα πρέπει όμως να έχουν μελετηθεί, σχεδιαστεί και εγκατασταθεί σωστά από εξειδικευμένο επαγγελματία. Με τον κατάλληλο οδηγό αντλίας θερμότητας, μπορείτε να ανακαλύψετε την λύση που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου σας!

Η αντλία θερμότητας έχει τη μοναδικότητα να εκμεταλλεύεται το περιβάλλον όχι μόνο για τη θέρμανση αλλά και για τη ψύξη του χώρου!

Μάθετε τα υπέρ και τα κατά της Αντλίας Θερμότητας.

 

Θερμοσυσσωρευτές ή αλλιώς Αποθήκη θερμότητας!

Στο λεξικό για την οικονομική θέρμανση με ρεύμα δε θα μπορούσε να λείπει ο θερμοσυσσωρευτής!

Πώς λειτουργούν όμως αυτές οι αποθήκες θερμότητας; Συνοπτικά, οι θερμοσυσσωρευτές αποθηκεύουν θερμική ενέργεια κατά τη λειτουργία του νυχτερινού ρεύματος και την εκπέμπουν την υπόλοιπη μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Οι θερμοσυσσωρευτές έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος αγοράς σε σχέση με τους θερμοπομπούς και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Καθώς όμως λειτουργούν με το οικονομικό νυχτερινό ρεύμα, η λειτουργία τους έχει χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την απόδοσή τους.

Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν από χώρο σε χώρο. Επίσης, σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ενδέχεται να χρειαστεί συνδυασμός με συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης.

 

Η Βατής Τεχνική σας ζεσταίνει με ηλεκτρική ενέργεια!

Με την τεχνολογία να αναπτύσσεται συνεχώς και τον τομέα της ενέργειας να υφίσταται σημαντικές μεταβολές,  οι επιλογές για τον τρόπο να ζεσταθείτε είναι αμέτρητες!

Ανάλογα με τις δικές σας εξειδικευμένες ανάγκες αλλά και τις απαιτήσεις του χώρου σας, αλλάζουν και οι ιδανικές λύσεις που θα καλύψουν στο έπακρο την ανάγκη σας για θέρμανση. Γι’ αυτό, η Βατής Τεχνική, με εμπειρία χρόνων στον τομέα του κλιματισμού και των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να εφαρμόσετε την πλέον κατάλληλη κι εξατομικευμένη λύση στον χώρο σας ώστε να μείνετε ευχαριστημένοι… και ζεστοί!

error: Content is protected!