Κατανάλωση ΚλιματιστικούΣυμβουλές για την αγορά κλιματιστικούInverter Κλιματιστικά: Πώς λειτουργούν και γιατί πρέπει να τα επιλέξετε!

Και ποιος δεν έχει ακούσει για τα inverter κλιματιστικά;

Σε μία εποχή που η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα, ο κλιματισμός δε θα μπορούσε να μείνει πίσω! Συνεχώς τα κλιματιστικά εξελίσσονται ώστε να προσφέρουν όλο και πιο αποτελεσματικότερη ψύξη ή θέρμανση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος τόσο στην τσέπη μας όσο και στο περιβάλλον. 

Τι είναι όμως τα inverter κλιματιστικά και πώς λειτουργούν; Μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς αλλά λίγοι γνωρίζουν την απάντηση. 

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε την τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τα inverter air condition και τον λόγο που έχουν γίνει πλέον τόσο διαδεδομένα.

Μια σύντομη εισαγωγή στη λειτουργία των κλιματιστικών inverter

Για να κατανοήσετε τη διαφορά ανάμεσα στα κλιματιστικά inverter και τα υπόλοιπα κλιματιστικά, πρέπει καταρχάς να μιλήσουμε για τον τρόπο λειτουργίας των κλιματιστικών.

Τα κλιματιστικά είναι αντλίες θερμότητας (ναι, καλά διαβάσατε!) αέρος- αέρος που εκτελούν έναν ψυκτικό κύκλο. Κατά τον κύκλο αυτό, το ψυκτικό μέσο συμπιέζεται στον συμπιεστή, όπου συμπυκνώνεται και υγροποιείται. Κατόπιν, εκτονώνεται στην εκτονωτική βαλβίδα και αεριοποιείται εκ νέου στον εξατμιστή. Ένα απλό on/off κλιματιστικό, ξεκινά τη λειτουργία του όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από το επιθυμητό όριο. Αντίστοιχα, σταματά όταν η θερμοκρασία «πέσει» στο επιθυμητό επίπεδο.

Πώς λειτουργούν τα inverter κλιματιστικά; 

Η τεχνολογία inverter (DC) είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη την τεχνολογίας του κλιματισμού. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται μέσω του inverter, το οποίο ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή. Ένας μικροεπεξεργαστής αναγνωρίζει τη θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου και αναλόγως ρυθμίζει την ταχύτητα του επεξεργαστή. Επομένως, κατ’ επέκταση την ένταση της ψύξης που παράγεται από το κλιματιστικό. 

Με πιο απλά λόγια:  τα inverter κλιματιστικά αρχικά λειτουργούν αρχικά σε μεγαλύτερη ένταση μέχρι να προσεγγίσουν την επιθυμητή θερμοκρασία κι έπειτα συνεχίζουν τη λειτουργία τους σε χαμηλότερη ένταση προκειμένου να την διατηρήσουν. 

Αντιθέτως, τα κοινά κλιματιστικά χωρίς τη λειτουργία inverter λειτουργούν σε πλήρη ένταση κι όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία σταματούν. 

Διάγραμμα απόδοσης Inverter κλιματιστικών
Διάγραμμα για την απόδοση inverter κλιματιστικών

Γιατί να επιλέξετε inverter κλιματιστικό; 

Τα inverter κλιματιστικά γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή καθώς αναγνωρίζεται σε όλο και περισσότερο βαθμό η αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με τα κλασικά κλιματιστικά. Ποια είναι τα οφέλη των inverter κλιματιστικών; 

Εξοικονόμηση ενέργειας 

Πιο συγκεκριμένα τα κλασικά κλιματιστικά απαιτούν περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Σε κάθε επανεκκίνησή τους πρέπει να επαναφέρουν εξαρχής τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Αντιθέτως, τα κλιματιστικά inverter, παρόλο που λειτουργούν συνεχόμενα, απαιτούν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς η θερμοκρασία διατηρείται σε επιθυμητά επίπεδα και δεν απαιτεί τη λειτουργία του κλιματιστικού σε πλήρη ισχύ. 

Κατά συνέπεια, με την τεχνολογία inverter μπορούμε να εξοικονομήσουμε 20-50% ηλεκτρικό ρεύμα και να δούμε σημαντική διαφορά στον λογαριασμό μας!  Μάθετε περισσότερα για τη μείωση της κατανάλωσης κλιματιστικού στο αντίστοιχο άρθρο μας!

Άνεση χρήστη και ήπια ατμόσφαιρα 

Τα  κλιματιστικά inverter, λόγω της ρυθμιζόμενης λειτουργίας τους, φτάνουν την επιθυμητή θερμοκρασία πιο γρήγορα από τα συμβατικά κλιματιστικά. Επιπλέον, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας σε εσωτερικούς χώρους καθώς διατηρούν τη θερμοκρασία σταθερή, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις.  

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα inverter κλιματιστικά είναι ο χαμηλότερος θόρυβος λειτουργίας, εφόσον τον περισσότερο χρόνο η λειτουργία του περιορίζεται σε χαμηλές στροφές. 

Τελικά τα inverter κλιματιστικά είναι πιο οικονομικά; 

Το μεγάλο ερώτημα είναι θετικό: ναι, τα inverter κλιματιστικά είναι πιο οικονομικά! Μπορεί οι συσκευές inverter να είναι λιγότερο οικονομικές από τα κλασικά κλιματιστικά ωστόσο, χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία τους μας προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας κι έτσι μπορούν να επιτύχουν απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα, πχ 1-2 χρόνια, αναλόγως της χρήσης πάντα. 

Επιπλέον, ο τρόπος που λειτουργούν, ρυθμιζόμενα και ως επί το πλείστον σε χαμηλή ένταση, τα καθιστά πιο ανθεκτικά στον χρόνο. Εμφανίζουν λιγότερες φθορές σε σχέση με τα κοινά κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περισσότερο η ανάγκη αντικατάστασής τους.  

Τι συμβαίνει με την ενεργειακή κλάση στα inverter κλιματιστικά;

Όλοι γνωρίζουμε την μέτρηση της ενεργειακής κλάσης των κλιματιστικών. Η ενεργειακή κλάση υποδεικνύει το κατά πόσο οι συσκευές είναι ενεργειακά αποδοτικές στην ψύξη και τη θέρμανση. Τα κλιματιστικά on/ off ενεργειακής κλάσης Α δεν αντιστοιχούν στα κλιματιστικά inverter ενεργειακής κλάσης Α. Για την ακρίβεια, με τη νέα μέθοδο μετρήσεων, ένα απλό κλιματιστικό on/off θα το κατατάσσαμε σε ενεργειακή κλάση D ή και χαμηλότερα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον νομοθετήσει ώστε να απαγορεύει την εισαγωγή και πώληση κλιματιστικών on/off στα κράτη μέλη της.

Λύσεις κλιματισμού από τη Βατής Τεχνική 

Βρίσκεστε προς αναζήτηση της πλέον αποτελεσματικής λύσης κλιματισμού για τον επαγγελματικό ή οικιακό χώρο σας; Μάθετε για τα είδη κλιματιστικών και βρείτε αυτό που καλύπτει τις ανάγκες του χώρου σας! 

Αν χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή του κατάλληλου κλιματιστικού για τον χώρο σας επικοινωνήστε με την Βατής Τεχνική. Ενημερωθείτε σχετικά με την ποικιλία μας σε inverter κλιματιστικά και με τη βοήθεια των εξειδικευμένων τεχνικών μας εφαρμόστε την πλέον αποτελεσματική λύση για τον χώρο σας! 

error: Content is protected!