Η ιστορία του ΚλιματισμούΚλιματισμόςΜάρκες Κλιματιστικών: Η συναρπαστική ιστορία των δύο κολοσών του κλιματισμού

Το κλιματιστικό θεωρείται ευρέως ως μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του τελευταίου αιώνα. Αν και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλοκαίρι χωρίς κλιματιστικό, η σωτήρια εφεύρεση μετράει μόλις έναν αιώνα ζωής! Με μία ιστορία 120 χρόνων, ο κλιματισμός έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, όχι απλά ως μέσο πολυτελείας, αλλά ως απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για οικιακούς όσο και για επαγγελματικούς χώρους. 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τις μεγαλύτερες μάρκες κλιματιστικών μέχρι τη σύγχρονη εποχή; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα και εδραιώθηκαν δύο κολοσσοί στον χώρο του κλιματισμού. 

Carrier 

Όταν μιλάμε για μάρκες κλιματιστικών, μιλάμε καταρχάς για Carrier! Η Carrier είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια του κλιματιστικού καθώς ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την εφεύρεση του κλιματισμού δεν ήταν άλλος από τον Willis Carrier.  

To 1881, o Willis Carrier σχεδιάζει ένα κυλινδρικό λογαριθμικό κανόνα για τον υπολογισμό του σημείου δρόσου. Το εργαλείο πατεντάρεται και κατασκευάζεται από την Kueffel & Esser και ανοίγει τον δρόμο για τον σχεδιασμό του πρώτου κλιματιστικού. 

Ο πρωτοπόρος μηχανικός εφευρίσκει την πρώτη ηλεκτρική μονάδα κλιματισμού τον Ιούλιο του 1902. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει το πρώτο κλιματιστικό ως μέσο βελτιστοποίησης της ποιότητας του αέρα της εταιρείας Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company στη Νέα Υόρκη. Η πατέντα του εκδίδεται το 1914. 

Το 1908 η Carrier Air Conditioner Company of America ιδρύεται ως θυγατρική της Buffalo Forge, μιας εταιρείας κατασκευής εργαλείων για σιδηρουργούς και μηχανημάτων. Το 1915, ο Carrier, όντας εργαζόμενος της Buffalo Forge για ήδη 12 χρόνια, ιδρύει μαζί με άλλους έξι μηχανικούς την Carrier Engineering Corporation. Το 1920 αγοράζουν το πρώτο τους εργοστάσιο στο New Jersey. 

Ο Carrier αποκαλύπτει τον πρώτο φυγοκεντρικό ψύκτη
Ο Carrier αποκαλύπτει τον πρώτο φυγοκεντρικό ψύκτη!

H Carrier Corporation , είναι την πρώτη χρονολογικά από τις μάρκες κλιματισμού. Ο Carrier θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου κλιματισμού και η εταιρεία του ειδικεύεται στην παραγωγή συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού. Το 1921 ο Carrier κατοχυρώνει το φυγοκεντρικό ψυκτικό μηχάνημα, την πρώτη πρακτική μέθοδο για τον κλιματισμό χώρων μεγάλων διαστάσεων. Το πρώτο οικιακό κλιματιστικό κατασκευάζεται ωστόσο το 1928, όπου πλέον η ψύξη εισάγεται ως μέσο της ανθρώπινης άνεσης. 

To 1999 η θυγατρική της Carrier στην Ιαπωνία, η Toyo Carrier, συνάπτει συνεργασία με την Toshiba, επίσης μία από τις σημαντικότερες μάρκες κλιματιστικών. Σήμερα, η Carrier διανέμει τα προϊόντα της σε 172 χώρες, ενώ διαθέτει 80 εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Τoshiba 

H Toshiba δε θα μπορούσε να λείπει από την ομάδα με τις πιο ιστορικές μάρκες κλιματιστικών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Carrier, η εξέλιξη της Toshiba διαφέρει, καθώς δεν πρόκειται αμιγώς για εταιρεία κατασκευής κλιματιστικών, αλλά ποικιλίας ηλεκτρικών και μηχανικών συστημάτων.  

Το 1875 ιδρύεται η Tanaka Seisakusho, μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής τηλεγραφικού εξοπλισμού, από τον Tanaka Hisashige. H μητέρα της Toshiba συνεχίζει με την κατασκευή ατμομηχανών και ηλεκτρικών συστημάτων.  

Το 1881 εξαγοράζεται μερικώς από την General Electric και επεκτείνεται στην παραγωγή τορπιλών και ναρκών για το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό και γίνεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της εποχής της.  

Το 1930 η Toshiba αναπτύσσει το πρώτο κλειστό συμπιεστή στην Ιαπωνία, ενώ το 1961 γίνεται η πρώτη από τις μάρκες κλιματιστικών που κατασκευάζει το πρώτο κλιματιστικό διαιρούμενου τύπου παγκοσμίως.  

Το πρώτο Inverter κλιματιστικό
Tο πρώτο κλιματιστικό inverter παγκοσμίως!

Το 1968 η Toshiba Toshiba αναπτύσσει τον πρώτο συμπιεστή ρότορα στην Ιαπωνία και ανοίγει τα πρώτα εμπορικά δίκτυα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Μετά από 10 χρόνια δημιουργεί το κλιματιστικό ηλεκτρονικού ελέγχου, ενώ το 1981 φέρνει την επανάσταση δημιουργώντας το πρώτο οικιακό κλιματιστικό inverter, ανοίγοντας τον δρόμο σε μία πιο οικολογική και οικονομική λύση κλιματισμού. 

Το 1998 η Toshiba συνεχίζει ως μία από τις πιο “πράσινες” μάρκες κλιματιστικών με το πρώτο κλιματιστικό που λειτουργεί χωρίς φθοροχλωράνθρακες (CFCs) και το 2000 συστήνει το κλιματιστικό με καθαριστή και ιονιστή αέρα. 

Έκτοτε η Toshiba συνεχίζει την επιτυχή πορεία της στον χώρο του κλιματισμού, κατακτώντας επάξια μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες μάρκες κλιματιστικών. 

Μάρκες κλιματιστικών ειδικά για τον χώρο σας!

Βρίσκεστε προς αναζήτηση κλιματιστικού για τον επαγγελματικό ή οικιακό χώρο σας; Στην εταιρεία Βατής Τεχνική μπορείτε να βρείτε Toshiba και Carrier Κλιματιστικά για την κάλυψη των αναγκών κλιματισμού του οικιακού ή επαγγελματικού σας χώρου.

Αν παρόλα αυτά η επιλογή της πιο κατάλληλης από τις μάρκες κλιματιστικών ή τύπων κλιματισμού, είναι για εσάς μια δύσκολη υπόθεση, επικοινωνήστε με τη Βατής Τεχνική! Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας θα απαντήσουν στις απορίες σας και θα σας προσφέρουν την πιο κατάλληλη λύση σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου σας! 

error: Content is protected!