Κατανάλωση ΚλιματιστικούΠως να μειώσετε την κατανάλωση κλιματιστικού με 8 απλά βήματα!

Η κατανάλωση κλιματιστικού σας ανεβάζει το λογαριασμό ρεύματος στα ύψη;  Όσο τα καλοκαίρια γίνονται ολοένα και πιο ζεστά, η ανάγκη για πολύωρη ή και ολοήμερη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων αυξάνεται ραγδαία.

Ταυτόχρονα όμως με τις στιγμές δροσιάς που χαρίζουν τα κλιματιστικά βλέπουμε τους λογαριασμούς ενέργειας «να χτυπάνε κόκκινο». Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του κλιματιστικού και άρα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε 8 απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το κόστος των λογαριασμών σας έως και 50%!

Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο κλιματιστικού για τον χώρο σας

Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε αναζήτηση του κατάλληλου κλιματιστικού, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν σου τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης του χώρου σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες άσκοπης ή ανεπαρκούς λειτουργείας, άρα και την κατανάλωση του κλιματιστικού σας.

Πιο συγκεκριμένα, μία κλιματιστική μονάδα μικρότερης ισχύος που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χώρου σας, όχι μόνο θα λειτουργεί διαρκώς, αλλά και φέρει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης βλάβης. Από την άλλη, ένα κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος από τις ανάγκες του χώρου, θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται συνεχώς, γεγονός που θα προκαλέσει την μη αποδοτική λειτουργία του και άρα την επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος.

Σε μελλοντικό μας άρθρα θα αναλύσουμε διεξοδικά τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψιν για την επιλογή του κατάλληλου συστήματος κλιματισμού. Αν ωστόσο δυσκολεύεστε ακόμα στην επιλογή κλιματιστικής μονάδας, μια μελέτη και εγκατάσταση κλιματιστικού από εξειδικευμένο ψυκτικό θα σας έλυνε τα χέρια!

Μην παραλείπεις την συντήρηση του κλιματιστικού σας

Αν και στη συνείδηση πολλών από εμάς η συντήρηση κλιματιστικού ισοδυναμεί με την αντιμετώπιση κάποιας βλάβης, δεν είναι έτσι! Τα κλιματιστικά που δεν συντηρούνται τακτικά τείνουν να χάνουν 5% από την απόδοσή τους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση κλιματιστικού που δεν έχει συντηρηθεί για 5 χρόνια θα επιβαρύνει το λογαριασμό σας 25% περισσότερο. Για να γλιτώσετε λοιπόν χρόνο και χρήμα από πιθανές βλάβες ή από επιβαρυμένους λογαριασμούς, μην παραλείψετε την συντήρηση του κλιματιστικού τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Μειώστε την κατανάλωση κλιματιστικού, με τακτικό καθαρισμό

Ο σωστός καθαρισμός του συστήματος κλιματισμού όχι μόνο μειώνει σημαντικά την ενεργειακή κατανάλωση των κλιματιστικών μηχανημάτων, αλλά και προστατεύει την ποιότητα του αέρα που εκπέμπει το air-condition ενώ παράλληλα μειώνει την πιθανότητα βλαβών. Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια λειτουργείας του κλιματιστικού, να πλένουμε τακτικά τα φίλτρα.

Τοποθέτησε το κλιματιστικό σου στο κατάλληλο σημείο

Ένα ακόμη σημαντικότατο βήμα για να μειώσετε την κατανάλωση της κλιματιστικής μονάδας είναι να κάνετε σωστή μελέτη του χώρου σας και να την τοποθετήσετε στο κατάλληλο σημείο. Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μην είναι εκτεθειμένη στην ηλιακή ακτινοβολία. Η εξωτερική μονάδα από την άλλη θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το εσωτερικό κλιματιστικό. Τέλος, η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος ενώ ο χώρος μπροστά της – περίπου 1 μέτρο –  είναι ελεύθερος για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα.

Θωρακίστε το χώρο σου καταλλήλως και μειώστε την κατανάλωση κλιματιστικού

Ίσως ο νούμερο ένα λόγος που ένα κλιματιστικό «καίει πολύ» είναι η λανθασμένη αξιοποίηση του χώρου κατά τη λειτουργεία του. Η μόνωση ενός χώρου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την μειωμένη κατανάλωση κλιματιστικού. Εάν ωστόσο, ο χώρος σας δεν διαθέτει μόνωση, ακολουθήστε απλά βήματα όπως, το να κατεβάζετε τις τέντες τις μεσημεριανές ώρες και να κλείνετε τα παντζούρια στα δωμάτια που έχουν άμεση επαφή με τον ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσετε τη ζέστη να μπει στον χώρο και δεν θα χρειαστεί να μειώσετε κι άλλο τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία όχι κάτω από 26°C

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της κλιματιστικής μονάδας όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν ένα ευχάριστο περιβάλλον αλλά και αυξάνουν δραματικά την κατανάλωση κλιματιστικού του μηχανήματος και συνεπώς το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η διατήρηση της θερμοκρασίας σταθερά στους 26 °C, δημιουργεί ένα ιδανικό κλίμα στο εσωτερικό του σπιτιού και αποτρέπει τη διαρκή λειτουργεία του κλιματιστικού μηχανήματος.

Επιλέξτε το Sleep Mode κατά τις βραδινές ώρες

Επιλέγοντας αυτή τη ρύθμιση της βραδινές ώρες, θα μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση κλιματιστικού ενώ ταυτόχρονα θα απολαύσετε έναν ευχάριστο ύπνο, με την ιδανική θερμοκρασία. Παρόλα αυτά, μην ξεχάσετε να κλείνετε τα παραθυρόφυλλα τις βράδυνες ώρες , κατά τη λειτουργεία του κλιματιστικού.

Αντικαταστήστε στο κλιματιστικό σας

Η λύση αυτή ίσως ακούγεται ιδιαίτερα κοστοβόρα ωστόσο πρόκειται για μια επένδυση που θα σας γλιτώσει χρόνο και χρήμα μελλοντικά. Πιο συγκεκριμένα, η κλάση των κλιματιστικών αξιολογείται από A μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Οι τιμές αυτές παρουσιάζουν την απόδοση του κάθε μηχανήματος. Όσο πιο υψηλή είναι λοιπόν η ενεργειακή κλάση, τόσο μικρότερη η κατανάλωση κλιματιστικού. Τι σημαίνει αυτό; Ένα κλιματιστικό D κατηγορίας, μπορεί να καταναλώνει έως και 121% περισσότερη ενέργεια από ένα A+++!

Σύγκριση στην κατανάλωση κλιματιστικού αναλόγως την κλάση
(Λειτουργεία ψύξης)

Πίνακας Σύγκριση στην κατανάλωση κλιματιστικού αναλόγως την κλάση σε λειτουργεία θέρμανσης.
Σύγκριση κατανάλωσης κλιματιστικών διαφορετικών κλάσεων κατά την ψύξη.

Σύγκριση στην κατανάλωση κλιματιστικού αναλόγως την κλάση
(Λειτουργεία θέρμανσης)

Πίνακας Σύγκριση στην κατανάλωση κλιματιστικού αναλόγως την κλάση σε λειτουργεία ψύξης.
Σύγκριση κατανάλωσης κλιματιστικών διαφορετικών κλάσεων κατά τη θέρμανση.

 

Ολοκληρωμένες λύσεις γύρω από τον Κλιματισμό στον χώρο σας

Ακολουθώντας τις παραπάνω tips και σε συνδυασμό με τη λογική χρήση του κλιματιστικού μηχανήματος, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση έως και 50%!

Μήπως όμως χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια για την επιλογή κλιματιστικού, τη συντήρησή του ή τη μελέτη και εγκατάστασή του; Επικοινωνήστε μαζί μας και οι εξειδικευμένοι ψυκτικοί της Βατής Τεχνικοί θα εφαρμόσουν μελέτη και εφαρμογή λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του χώρου σας!