ΚλιματισμόςΤεχνικά ΘέματαΚαθαρισμός κλιματιστικού

Ήρθε το καλοκαίρι και έφτασε η στιγμή να ανοίξετε επιτέλους το κλιματιστικό σας; Πέρα από την ετήσια συντήρηση του air condition που πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας από αδειούχους ψυκτικούς, υπάρχουν και κάποιες απλές εργασίες ώστε ο καθαρισμός κλιματιστικού να γίνει παιχνιδάκι.  

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε: 

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο καθαρισμός κλιματιστικού; 

Κατά τη λειτουργία του air condition, ο αέρας που φιλτράρεται, αφήνει υπολείμματα σκόνης, ακάρεων και επιβλαβών για την υγεία μικροοργανισμών στα φίλτρα. Αν τα φίλτρα δε καθαριστούν, οι επιβλαβείς παράγοντες διαχέονται εκ νέου στην ατμόσφαιρα μέσω της κυκλοφορίας του αέρα, επιβαρύνοντας την υγεία, ειδικά όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν στο Σύνδρομο του Άρρωστου Κτηρίου είναι συχνά η έλλειψη φροντίδας των συστημάτων κλιματισμού. 

Τέλος, αν τα φίλτρα και η εσωτερική μονάδα είναι βρώμικα, το κλιματιστικό δυσκολεύεται να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία και αναγκάζεται να δουλέψει πιο έντονα και για περισσότερο χρόνο. Καθαρίζοντας το κλιματιστικό σας επιτυγχάνετε όχι μόνο ένα υγιεινό περιβάλλον, αλλά αυξάνετε την απόδοση και τη μακροζωία του μηχανήματος. 

 

Τι βήματα να ακολουθήσω για τον καθαρισμό του κλιματιστικού; 

 

1. Αποσύνδεση κλιματιστικού 

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες καθαρισμού, απενεργοποιήστε το κλιματιστικό και αποσυνδέστε το από την πρίζα για λόγους ασφαλείας.  

 

2. Πλύσιμο φίλτρων 

Με τη βοήθεια σκάλας, ανοίξτε το καπάκι της εσωτερικής μονάδας και αφαιρέστε προσεκτικά τα φίλτρα, ώστε να μην σκορπίσετε τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί.  

Αφού τα τινάξετε σε κάποιον εξωτερικό χώρο, μουλιάστε τα σε μια λεκάνη με νερό και το καθαριστικό που έχετε επιλέξει- ο χρόνος εξαρτάται από τη δραστικότητα του καθαριστικού. Έπειτα ξεπλύνετε με νερό τα φίλτρα και αφήστε τα να στεγνώσουν. 

 

3. Καθαρισμός περσίδων 

Αν οι περσίδες αφαιρούνται εύκολα, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα φίλτρα. Αν είναι δύσκολο να τις αφαιρέσετε, καθαρίστε τις επιτόπου με ένα πανί, εμποτισμένο με ζεστό νερό και καθαριστικό. Έπειτα, σκουπίστε με ένα νωπό πανί για να απομακρύνετε το απορρυπαντικό. 

 

4. Καθαρισμός εξατμιστή 

Πίσω από τα φίλτρα θα βρείτε τις σπείρες της εσωτερικής μονάδας, στις οποίες επίσης συγκεντρώνονται σκόνη και μύκητες. Προκειμένου να τις καθαρίσετε, θα χρειαστείτε ειδικά καθαριστικά σπρέι που εξουδετερώνουν τους μύκητες.  

Αφού πρώτα απομακρύνετε την σκόνη με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι ή πινέλο, ψεκάστε τις σπείρες με το καθαριστικό υγρό και αφήστε το να δράσει. 

Ολοκληρώστε τον καθαρισμό της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού σας σκουπίζοντας όλες τις επιφάνειες με ένα υφασμάτινο πανί. 

 

5. Καθαρισμός εξωτερικής μονάδας 

Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας του air condition είναι πολύ απλός: αφού πρώτα απομακρύνετε ξένα αντικείμενα όπως φύλλα ή κλαδιά, ψεκάζετε με το καθαριστικό υγρό, το αφήνετε να δράσει και έπειτα, ξεπλένετε με άφθονο νερό. 

Οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις της εξωτερικής μονάδας είναι συγκεντρωμένες σε στεγανό σημείο, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος από την επαφή με νερό κατά τον καθαρισμό. 

 

Αν οι παραπάνω οδηγίες σας δυσκολεύουν, επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυκτικό που θα φέρει εις πέρας τον καθαρισμό του μηχανήματός σας. 

 

Τι καθαριστικά μέσα μπορώ να χρησιμοποιήσω; 

Για τον καθαρισμό κλιματιστικού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φυσικά προϊόντα που έχετε στο σπίτι σας, είτε ειδικά χημικά καθαριστικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη εργασία. 

Παρακάτω θα δούμε τις κύριες διαφορές τους. 

Σαπούνι 

Η μίξη νερού με σαπούνι δημιουργεί ένα ήπιο καθαριστικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εξαρτήματα του air condition.  

Αν και είναι ασφαλές καθαριστικό, το σαπουνόνερο δε θα πετύχει την απολύμανση που θα πετύχει ένα ειδικό απολυμαντικό για κλιματιστικά. 

 

Ξύδι 

Το ξύδι είναι ευρέως γνωστό ως ένα αρκετά ισχυρό φυσικό μέσο για απολύμανση. Το ξύδι είναι φιλικό προς το περιβάλλον και την υγεία, ενώ όπως και το σαπούνι, δεν βλάπτει τα εξαρτήματα του κλιματιστικού. 

Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι έχει ένα βασικό μειονέκτημα: αν τα μέρη που καθαριστούν με ξύδι δε ξεπλυθούν καλά, η μυρωδιά θα εξαπλώνεται μέσω της κυκλοφορίας του αέρα στην ατμόσφαιρα για το επόμενο χρονικό διάστημα και ίσως σας φανεί ενοχλητική. 

 

Ειδικό καθαριστικό 

Είναι η πλέον κατάλληλη λύση για τον καθαρισμό και την επαρκή απολύμανση των εξαρτημάτων του κλιματιστικού σας. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την τήρηση των οδηγιών χρήσης και την τήρηση των δοσολογιών, ώστε να μη γίνει επιβλαβές για την υγεία και το μηχάνημά σας. 

 

Κάντε το κλιματιστικό σας σαν καινούργιο με τους ειδικούς της Βατής Τεχνικής! 

Στην Βατής Τεχνική φροντίζουμε για την υγεία των κλιματιστικών σας ώστε να απολαμβάνετε πάντα μια υγιεινή ατμόσφαιρα. Οι πιστοποιημένοι τεχνικοί μας πραγματοποιούν συντήρηση σε κάθε εγκατάσταση με τα πλέον σύγχρονα μέσα και ακολουθώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. 

Εμπιστευτείτε τη φροντίδα των συστημάτων κλιματισμού σας στους ειδικούς και εξασφαλίστε την καλή λειτουργία και υψηλή απόδοση των μηχανημάτων σας. 

 

error: Content is protected!