Μύθοι και Αλήθειες για το ΚλιματιστικόΌσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου»!

Τα κοινά συμπτώματα ατόμων που εργάζονταν στο ίδιο κτίριο, αποτέλεσαν την αιτία διάγνωσης μιας βλαβερής κατάστασης για την ανθρώπινη υγεία, που ονομάστηκε «Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου».

Τι είναι όμως το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου; Πώς συνδέεται με τα κλιματιστικά μηχανήματα; Ποια είναι τα συμπτώματά του και πόσο επικίνδυνο είναι τελικά για την ανθρώπινη υγεία;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τι είναι το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου και ποια τα συμπτώματά του;

Το Σύνδρομο του άρρωστου  κτιρίου επισημοποιήθηκε ως ορολογία το 1982 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η έννοια «άρρωστα κτίριο» αναφέρεται για χώρους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά εσωτερικής ρύπανσης, δηλαδή κακής ποιότητας αέρα, προκαλώντας προβλήματα υγείας σε ποσοστό άνω των 50% όσων βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται από το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου είναι δύσπνοια, ξηρός βήχας, πονόλαιμος, βράχνιασμα, ρινόρροια, δακρύρροια, το φτάρνισμα, εξανθήματα, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, κόπωση, λήθαργος και πεπτικές διαταραχές. Η πολύωρη και καθημερινή παραμονή στους χώρους ενός άρρωστου κτιρίου, μπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνιες λοιμώξεις ή και μακροχρόνιες παθήσεις.

Που παρατηρείται το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου;

Κάθε χώρος που δεν πληροί τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και αερισμού, είναι δυνητικά επικίνδυνος για τους ανθρώπους που φιλοξενεί. Παρόλα αυτά, χώροι εργασίας όπου ο συνωστισμός ανθρώπων είναι συνήθης, θεωρούνται πιο επιρρεπείς στο Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου. Ειδικότερα, το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου παρατηρείται πιο έντονα σε κτίρια στο κέντρο πόλεων, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, το πρόβλημα συναντάται έντονο και σε κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίς εισόδους ή εξόδους αέρα. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ μάλιστα, περίπου το 30% των νέων κτιρίων παγκοσμίως επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία των παρευρισκόντων.  Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, των 70% των κτιρίων θεωρούνται ύποπτα να φέρουν τον χαρακτηρισμό του  Συνδρόμου  του άρρωστου κτιρίου.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν την Εσωτερική ρύπανση των κτιρίων;

Αν και η  κύρια αιτία του φαινομένου είναι η εσωτερική ρύπανση, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε και μερικούς επιμέρους παράγοντες που είναι υπαίτιοι γι αυτό το φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Φυσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου

Στους φυσικούς παράγοντες πρόκλησης για το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου είναι η θερμοκρασία του κλιματιστικού, η υγρασία ή ξηρότητα του αέρα καθώς και ταχύτητα του αέρα του κλιματιστικού. Ένας ακόμα παράγοντας για το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου είναι το ραδόνιο, το οποίο απελευθερώνεται σε αέρια μορφή στους εσωτερικούς χώρους. Το ραδόνιο μπορεί να βρεθεί στον χώρο μέσω πιθανών ελλείψεων στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Υψηλές συγκεντρώσεις ραδονίου συναντώνται κυρίως σε υπόγειους κλειστούς χώρους, όπου το στοιχείο απελευθερώνεται από το έδαφος.

  • Χημικοί παράγοντες εσωτερικής ρύπανσης

Σημαντικοί παράγοντες πρόκλησης για το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, είναι η διάλυση συνθετικών προϊόντων, όπως χρώματα, πλαστικά κλπ. στον αέρα. Οι συγκεκριμένες ουσίες περνούν στον εσωτερικό χώρο μέσω εξωτερικών κεντρικών μονάδων κλιματισμού και μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Στους χημικούς παράγοντες πρόκλησης του συνδρόμου, συμπεριλαμβάνεται και ο αμίαντος, η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, οι τεχνητές ορυκτές ίνες και το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους.

  • Βιολογικοί παράγοντες που επιδεινώνουν το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου

Η Νόσος των Λεγεωνάριων, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τα κλιματιστικά συστήματα, και όχι μόνο. Ειδικότερα, τα ακάθαρτα φίλτρα του κλιματιστικού ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που διανέμονται στον χώρο μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Τα βακτήρια ανακυκλώνονται μέσω του κλιματιστικού δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Κύρια σημεία επώασης του συγκεκριμένου βακτηρίου είναι οι πύργοι ψύξης και οι συμπυκνωτές εξάτμισης.

Πώς μπορεί να προληφθεί το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου;

Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθεί από μεμονωμένες ενέργειες, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του Συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου. Αναλυτικότερα:

1) Η συντήρηση του κλιματιστικού ποτέ δεν ήταν σημαντικότερη

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως η συντήρηση κλιματιστικών είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργεία του μηχανήματος, αλλά κυρίως για την ανθρώπινη υγεία. Κάνοντας συντήρηση στο κλιματιστικό καθαρίζονται ενδελεχώς όλα τα μέρη του air condition, εξαλείφοντας έτσι μικροοργανισμούς που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό τους.

2) Μην ξεχνάτε τον εξαερισμό του χώρου

Η ιδανική θερμοκρασία που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους δεν πρέπει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ιδανικού περιβάλλοντος. Στους εργασιακούς χώρους συνιστάται να υπάρχει ανοιχτή πάντα μια δίοδος αέρα μέσω παραθύρων ή μέσω ενός συστήματος εξαερισμού.

3) Το κάπνισμα βλάπτει… και τον χώρο σας

Ο καπνός του τσιγάρου υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Ειδικότερα σε χώρους όπου δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ο καπνός συσσωρεύεται, αυξάνοντας το διοξείδιο του θείου και τα πολυαρένια στην ατμόσφαιρα. Έτσι συμβάλλει στο σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου.

4) Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Η καθαριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική και στην περίπτωση του συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου. Προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί και στα προϊόντα που επιλέγονται για τον καθαρισμό των χώρων. Αν και τα έντονα αρώματα των καθαριστικών προϊόντων είναι ευχάριστα για όλους, είναι καλύτερο να προτιμώνται προϊόντα χωρίς άρωμα και χαμηλά σε αναθυμιάσεις.

5) Καθαρισμός αεραγωγών και το Σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου

Οι αεραγωγοί ενός χώρου είναι πηγή και φρέσκου αέρα για τον χώρο. Η παράλειψη της τακτικής τους συντήρησης ωστόσο, μπορεί να τους μετατρέψει στο πιο επικίνδυνο σημείο. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο τακτικός καθαρισμός των αεραγωγών από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ολοκληρωμένες λύσεις κλιματισμού από τη Βατής Τεχνική!

Καταλήγοντας, η ποιότητα του αέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διατήρηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων και κυρίως για την υγεία των παρευρισκόμενων. Προφυλάξτε όσους σας εμπιστεύονται, με τις επαγγελματικές λύσεις κλιματισμού της Βατής Τεχνικής! Επικοινωνήστε μαζί μας και οι πιστοποιημένοι τεχνικοί μας θα σας απαντήσουν σε όλες σας τις ερωτήσεις για τον κλιματισμό επαγγελματικών χώρων!