Κατανάλωση ΚλιματιστικούΚλιματιστικό Αυτοκινήτου: 6 Tips για να εξοικονομήσετε βενζίνη στις μετακινήσεις σας

Tις τελευταίες δύο δεκαετίες το κλιματιστικό αυτοκινήτου δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο για κάθε διαδρομή και ειδικά το καλοκαίρι. Το κλιματιστικό αυτοκινήτου αποτελεί στοιχειώδες τμήμα του εξοπλισμού αυτοκινήτου, με τη λειτουργία του να μη συμβάλλει μόνο στην άνεση του οδηγού, αλλά και στην ασφαλή οδήγηση! Πώς; Με τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στην καμπίνα των επιβατών διατηρούνται σε καλό επίπεδο τα αντανακλαστικά του οδηγού, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα ατυχημάτων.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πώς λειτουργεί ένα κλιματιστικό αυτοκινήτου και με ποιον τρόπο μπορούμε να εξοικονομήσουμε βενζίνη με μερικά απλά βήματα!

Πόσο βενζίνη καίει τελικά το κλιματιστικό αυτοκινήτου;

Το κλιματιστικό αυτοκινήτου αποτελεί εξοπλισμό άμεσα συνδεδεμένο με την μηχανή. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι  ο συμπιεστής του κλιματιστικού καταναλώνει ενέργεια από τον κινητήρα. Όταν το κλιματιστικό αυτοκινήτου λειτουργεί, ο κινητήρας επιβαρύνεται, κάτι που έχει ως συνέπεια την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου σε ποσοστό έως και 10%!

Το ποσοστό αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, το μέγεθος της καμπίνας καθώς και τις συνθήκες κίνησης του αυτοκινήτου.

Με ποια βήματα μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα λειτουργίας στο κλιματιστικό αυτοκινήτου;

Το κλιματιστικό αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έξοδο όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου, ωστόσο με μερικά πολύ απλά βήματα μπορείτε να δείτε διαφορά στην τσέπη σας.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αποδοτικά το κλιματιστικό αυτοκινήτου;

Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά

Και ποιος δεν ανοίγει το παράθυρο του αυτοκινήτου του το καλοκαίρι; Μπορεί να το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση δροσιάς, ωστόσο χωρίς αυτό να αποτελεί μια δόκιμη πρακτική. Σε υψηλές ταχύτητες και συγκεκριμένα σε ταχύτητες άνω των 90 χμ/ ώρα, η αντίσταση από την εισροή αέρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο, η κατανάλωση που απαιτεί το κλιματιστικό αυτοκινήτου είναι πολύ μικρότερη σε αυτήν την περίπτωση.

Αντιθέτως, σε πιο χαμηλές ταχύτητες, το κλιματιστικό αυτοκινήτου καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από την αεροδυναμική αντίσταση του αέρα που θα μπει από το παράθυρο. Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, προτιμάται ο δροσισμός με φυσικά μέσα.

Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες

Επιλέγοντας μια θερμοκρασία που δεν είναι ούτε πολύ χαμηλή ούτε πολύ υψηλή, ο συμπιεστής στο κλιματιστικό αυτοκινήτου επιβαρύνεται λιγότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.

Μία επίσης αποτελεσματική πρακτική είναι η χρήση της αυτόματης λειτουργίας, κατά την οποία το σύστημα που ρυθμίζει τον κλιματισμό αυτοκινήτου κλείνει όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Με το σύστημα Clima, ειδικοί αισθητήρες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στο περιβάλλον της καμπίνας και αναπροσαρμόζεται η ένταση του κλιματισμού έτσι ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία. Με αυτόν το τρόπο έχουμε πιο οικονομικό και οικολογικό μέσο κλιματισμού.

Επιλέξτε την ανακυκλοφορία αέρα

Ενεργοποιώντας την ανακύκλωση αέρα, το κλιματιστικό αυτοκινήτου ψύχει ή θερμαίνει με μικρότερο κόστος το εσωτερικό του αυτοκινήτου καθώς η διαφορά θερμοκρασίας που καλείται να καλύψει είναι μικρότερη. Ειδικά στα πιο σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, η ανακυκλοφορία του αέρα διακόπτεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Το parking έχει σημασία

Η επιλογή της κατάλληλης θέσης για parking, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής θερμοκρασίας στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η στάθμευση σε σημεία με σκίαση ή σε κλειστούς χώρους parking όπως γκαράζ, εμποδίζει την υπερβολική ζέστη ή το ψύχος να επηρεάσουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο καθυστερούμε να ανοίξουμε το κλιματιστικό αυτοκινήτου ώστε να επιτύχουμε μια πιο ικανοποιητική θερμοκρασία και συνεπώς, μειώνουμε την κατανάλωση καυσίμου.

Τον χειμώνα χρησιμοποιείστε το καλοριφέρ

Και όμως το καλοριφέρ και το κλιματιστικό αυτοκινήτου λειτουργούν εντελώς διαφορετικά! Το κλιματιστικό χρησιμοποιεί τον συμπιεστή ώστε να παράγει ζεστό ή κρύο αέρα, ενώ το καλοριφέρ αντλεί την θερμότητα κατευθείαν από τον κινητήρα του αυτοκινήτου. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται είναι αυτή για τη λειτουργία του ανεμιστήρ.

Φροντίστε για την τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό αυτοκινήτου σας

Όπως και στους επαγγελματικούς ή οικιακούς χώρους είναι απαραίτητη η συντήρηση κλιματιστικού , το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται όχι μόνο η λειτουργία του σε βάθος χρόνου αλλά και η αποδοτικότητά του. Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος και για την ποσότητα του ψυκτικού υγρού. Η χαμηλή ποσότητα του ψυκτικού υγρού αναγκάζει τον συμπιεστή του κλιματιστικού να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου και άρα, να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια.

Ολοκληρωμένες λύσεις κλιματισμού από την Βατής Τεχνική

Σας δείξαμε πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από την κατανάλωση κλιματιστικού αυτοκινήτου αλλά ενδιαφέρεστε και για την μείωση της κατανάλωσης κλιματιστικού στον επαγγελματικό ή οικιακό σας χώρο; Μάθετε πώς μπορείτε εύκολα να εξοικονομήσετε ενέργεια και να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 50%!

Μήπως χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια για την επιλογή και την εγκατάσταση κλιματιστικού στον χώρο σας; Επικοινωνήστε μαζί μας και το εξειδικευμένο προσωπικό της Βατής Τεχνική θα σας βοηθήσει στην μελέτη και την εφαρμογή κατάλληλων λύσεων για τον χώρο σας!