Έξυπνη αφύγρανσηΕξαερισμός – αερισμός: Ποια είναι η διαφορά τους;

Είναι αναμφισβήτητο ότι ζούμε σε μία εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους. Κάθε μας δραστηριότητα, από τις πιο απλές, όπως η αναπνοή, μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το μαγείρεμα, επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα του χώρου μας με ρύπους οι οποίοι πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απομακρύνονται. 

Αναλογιστείτε πόσα άτομα συνυπάρχουν σε κάθε χώρο, είτε οικιακό είτε επαγγελματικό και πόσα μικρόβια, αλλεργιογόνοι παράγοντες και υγρασία συγκεντρώνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που ο εξωτερικός αέρας είναι πιο καθαρός σε σχέση με τον εσωτερικό! Με ποιον τρόπο όμως μπορείτε να εξασφαλίσετε μια καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα σε έναν εσωτερικό χώρο; 

Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι ο εξαερισμός και ο αερισμός του χώρου. Συχνά αυτές οι διεργασίες συγχέονται μεταξύ τους, ωστόσο διατηρούν κάποιες σαφείς διαφορές. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τί τις ξεχωρίζει και ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε καθαρό τον αέρα του χώρου σας.

Εξαερισμός – αερισμός: τι τους ξεχωρίζει; 

Ο εξαερισμός είναι μια συνεχής και αδιάκοπη διεργασία κατά την οποία ο αέρας ενός εσωτερικού χώρου απομακρύνεται μέσω ενός συστήματος εξαερισμού και αντικαθίσταται από φρέσκο αέρα. 

Ο αερισμός είναι μια διαδικασία που διαρκεί για περιορισμένο χρόνο κατά τον οποίο ανοίγουμε πόρτες ή παράθυρα που βρίσκονται στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια ροή αέρα η οποία απομακρύνει ρύπους και υγρασία και εισάγει καθαρό και πλούσιο σε οξυγόνο αέρα.  

Πώς λειτουργεί ένα σύστημα εξαερισμού; 

Ένα σύστημα εξαερισμού εισάγει φρέσκο αέρα στους ξηρούς χώρους ενός κτιρίου (υπνοδωμάτια, χώροι γραφείων, σαλόνι) ο οποίος μέσω των διαδρόμων ρέει προς τους υγρούς χώρους (μπάνιο, κουζίνα). Κατόπιν ο μολυσμένος αέρας προωθείται στον εξωτερικό χώρο. 

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία; Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εξαερισμού: 

Φυσικός εξαερισμός 

Ο φυσικός εξαερισμός λειτουργεί μέσω αεραγωγών που τοποθετούνται στα παράθυρα και εισάγουν μέσα τον καθαρό αέρα, και κάθετων αγωγών στους υγρούς χώρους που προωθούν τον μολυσμένο αέρα έξω. Αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν απαιτεί μηχανική υποστήριξη. 

Τεχνητός εξαερισμός 

Ο τεχνητός εξαερισμός λειτουργεί με αεραγωγούς που προωθούν μηχανικά τον αέρα σε διαφορετικά σημεία μέσω ανεμιστήρων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι δυνατή η ρύθμιση του εισερχόμενου αέρα και ο έλεγχος του συστήματος μέσω αισθητήρων. 

Υβριδικός εξαερισμός 

Ο υβριδικός εξαερισμός είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω μεθόδων. Ο αέρας είτε προωθείται μηχανικά στο εσωτερικό του χώρου και απομακρύνεται με φυσικό τρόπο είτε το αντίθετο.

Αυτό το μοντέλο, όπως και ο αμιγώς τεχνητός εξαερισμός, αποτελούν ιδανική λύση για χώρους που δε διαθέτουν παράθυρα ή άλλα ανοίγματα ώστε να αεριστούν ή να εξαεριστούν με φυσικά μέσα. 

Μάθετε περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του εξαερισμού στο εξειδικευμένο άρθρο μας!

Πότε είναι απαραίτητος ο αερισμός; 

Ο εξαερισμός είναι η ιδανική λύση για να διατηρείτε υγιεινή την ατμόσφαιρα του χώρου σας. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαερισμού;

Υπάρχουν μερικά έξυπνα tips ώστε να αερίσετε αποτελεσματικά τον χώρο σας και να εξασφαλίσετε μια άνετη και καθαρή ατμόσφαιρα. 

  • Όταν υπάρχουν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι μέσα σε έναν χώρο, είναι καλό να ανοίγετε τα παράθυρα. Με αυτόν τον τρόπο έχετε διπλό όφελος: ανανεώνετε το οξυγόνο και απομακρύνετε τα μικρόβια! 
  • Μετά το μπάνιο σας ανοίξτε το παράθυρο του λουτρού και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αφήστε ανοιχτό το παράθυρο της κουζίνας. Έτσι θα απομακρύνετε τους υδρατμούς και θα μειώσετε σημαντικά την υγρασία! 
  • Μετά τη χρήση βερνικιών ή χρωμάτων πρέπει επίσης να αερίσετε προσεκτικά τον χώρο σας. 
  • Περιοριστείτε στον αερισμό για 15-20 λεπτά. Ειδικά τον χειμώνα, αν αφήσετε τον χώρο να αεριστεί για περισσότερη ώρα, θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερη ενέργεια ώστε να τον θερμάνετε.  

Και μη ξεχνάτε: να διατηρείτε πάντα κλειστά τα συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού κατά τη διάρκεια του αερισμού! 

Υγιεινή ατμόσφαιρα με την Βατής Τεχνική 

Στην Βατής Τεχνική φροντίζουμε για τη δημιουργία του ιδανικού υγιούς κλίματος για τον επαγγελματικό ή οικιακό σας χώρο. Βήμα- βήμα σας καθοδηγούμε και σας ενημερώνουμε για τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες στα συστήματα κλιματισμού!
Συμβουλεύοντάς σας με απλά και έξυπνα tips ώστε να διατηρείτε μια άνετη ατμόσφαιρα για εσάς και τους γύρω σας! Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δημιουργία ενός
ασφαλούς και υγιεινού περιβάλλοντος στην Βατής Τεχνική! 

error: Content is protected!