Όταν πρόκειται για την εξασφάλιση ενός υγιεινού περιβάλλοντος σε έναν οικιακό ή επαγγελματικό χώρο, ο εξαερισμός χώρου είναι μία από τις πιο αποδοτικές λύσεις για την ανανέωση του αέρα. Αν και συχνά συγχέεται σαν έννοια με τον αερισμό, πρόκειται για δύο διαφορετικές διεργασίες. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος είναι ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

Τι είναι ο εξαερισμός χώρου και ποιες οι διαφορές του με τον αερισμό;

Ο εξαερισμός χώρου είναι μια αδιάκοπη και συνεχής διαδικασία ανανέωσης του αέρα ενός εσωτερικού χώρου που αντικαθίσταται από φρέσκο και καθαρό αέρα. Η βασική διαφορά του με τον αερισμό, είναι ότι ο αερισμός διαρκεί περιορισμένο χρόνο και πραγματοποιείται με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Αντιθέτως, ο εξαερισμός βασίζεται σε μόνιμα εγκατεστημένα συστήματα και δε διακόπτεται ποτέ.

Και στις δύο περιπτώσεις, στόχος είναι η απομάκρυνση της υγρασίας, των μικροβίων ή χημικών παραγόντων που μπορούν να επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Ο εισερχόμενος καθαρός αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον αντικαθιστά τον μολυσμένο εσωτερικό αέρα. Εξασφαλίζοντας μία υγιεινή ατμόσφαιρα και ένα ισορροπημένο κλίμα στον οικιακό ή επαγγελματικό χώρο.

Ένα σύστημα εξαερισμού εισάγει αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον στους ξηρούς χώρους ενός κτιρίου (π.χ. υπνοδωμάτια, σαλόνι, γραφείο) ο οποίος στη συνέχεια ρέει προς τους υγρούς χώρους (π.χ. μπάνιο), όπου και προωθείται έξω.

Εξαερισμός χώρου: ποιοι είναι οι 3 άξονες λειτουργίας του;

Ένα επιτυχημένο και σωστά δομημένο σύστημα εξαερισμού πρέπει να συνδυάζει τους παρακάτω 3 άξονες ώστε να δημιουργεί την πλέον κατάλληλη και ασφαλή ατμόσφαιρα:

Ρυθμός αερισμού: η τακτική και ελεγχόμενη είσοδος αέρα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου. Εξαρτάται από το μέγεθος, αλλά και την επιβάρυνση που δέχεται.

Κατεύθυνση ροής αέρα: η συνολική κατεύθυνση των ρευμάτων αέρα μέσα σε έναν χώρο.

Κατανομή αέρα: η επαρκής διανομή αέρα σε όλους τους επιμέρους χώρους ενός κτιρίου ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά τους εσωτερικούς ρύπους.

Με ποιες μεθόδους εξασφαλίζεται ο εξαερισμός χώρου;

Φυσικός εξαερισμός

Ο φυσικός εξαερισμός χώρου επιτυγχάνεται μέσω ειδικών κατασκευασμένων ανοιγμάτων που συμπεριλαμβάνουν παράθυρα, πόρτες, ανεμιστήρες και ηλιακές καμινάδες. Η συγκεκριμένη μέθοδος εξαερισμού είναι πιο οικονομική σε σύγκριση με τις άλλες, καθώς αξιοποιεί φυσικές δυνάμεις και μεγάλα ανοίγματα.

Επιπλέον, ο φυσικός εξαερισμός είναι πιο ενεργειακά αποδοτικός, ειδικά αν δεν είναι απαραίτητη η θέρμανση στον συγκεκριμένο χώρο. Παρέχει αξιοπιστία, καθώς δεν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας μηχανικής βλάβης και με πολύ απλά μέσα, μπορεί να εξασφαλίσει έναν υψηλό ρυθμό εναλλαγής αέρα με χαμηλό κόστος. Για ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα αέρα, μπορείτε να συνδυάσετε τα φυσικά μέσα με ένα μηχανικό σύστημα. Έτσι, θα δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής τεχνολογίας ή αλλιώς υβριδικό σύστημα εξαερισμού.

Τεχνητός εξαερισμός χώρου

Ο τεχνητός εξαερισμός χώρου κατασκευάζεται από ένα σύνολο αεραγωγών που προωθούν μηχανικά τον αέρα στους επιμέρους χώρους μέσω ανεμιστήρων. Ο σχεδιασμός ενός συστήματος τεχνητού εξαερισμού απαιτεί ακριβή μελέτη από ειδικούς, καθώς και ένα σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης. Είναι ωστόσο η ιδανική λύση σε χώρους όπου δεν υπάρχουν αρκετά φυσικά ανοίγματα (π.χ. μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις).

Ο τεχνητός εξαερισμός χώρου μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με συστήματα κλιματισμού. Προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας του εσωτερικού αέρα. Επιπλέον, η κατανομή και ροή αέρα είναι ελεγχόμενες και με τον συνδυασμό με συστήματα φιλτραρίσματος, μπορείτε να απολαμβάνεται μια υγιεινή ατμόσφαιρα απαλλαγμένη από επιβλαβείς μικροοργανισμούς, σκόνη και αλλεργιογόνους παράγοντες.

Στα αρνητικά σημεία του τεχνητού εξαερισμού, ανήκει η ανάγκη για τακτική συντήρηση των μηχανικών συστημάτων.  Αυτό αυξάνει το κόστος λειτουργίας ενός χώρου. Επίσης, μια πιθανή μηχανική βλάβη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σύστημα εξαερισμού και κατά συνέπεια την ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας.

Υβριδικός εξαερισμός χώρου

Ο μικτός ή υβριδικός εξαερισμός χώρου συνδυάζει τα φυσικά μέσα με τα πλεονεκτήματα μιας μηχανικής υποστήριξης όποτε υπάρχει ανάγκη. Τα υβριδικά συστήματα εξαερισμού εισάγουν με φυσικό τρόπο τον αέρα στον χώρο. Ωστόσο ενεργοποιούν μηχανικά συστήματα όταν ο ρυθμός ροής του φυσικού αερισμού είναι χαμηλός.

Ο υβριδικός εξαερισμός χώρου συνήθως περιλαμβάνει ανεμιστήρες εξάτμισης που αυξάνουν τους τον ρυθμό αερισμού σε χώρους με ιδιαίτερα μολυσμένο αέρα. Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο σύστημα εξαερισμού έγκεινται κυρίως στα προβλήματα εγκατάστασης, στον πιθανό θόρυβο από τη λειτουργία των ανεμιστήρων, καθώς και την ύπαρξη θερμικής δυσφορίας σε περίπτωση μη προσεκτικού σχεδιασμού.

Δημιουργήστε την ιδανική ατμόσφαιρα με την Βατής Τεχνική!

Στην Βατής Τεχνική αγαπάμε το κλίμα και φροντίζουμε να σας προσφέρουμε την ιδανική ατμόσφαιρα σε κάθε περίσταση και κάθε ανάγκη! Με έμπειρους επαγγελματίες προσφέρουμε εξειδικευμένες μελέτες κλιματισμού και εξαερισμού επαγγελματικών χώρων ή κατοικιών και εφαρμόζουμε βιώσιμες λύσεις κλιματισμού, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε το πλέον κατάλληλο κλίμα για εσάς οικονομικά, αποδοτικά και με σεβασμό στο περιβάλλον.

error: Content is protected!