Μύθοι και Αλήθειες για το ΚλιματιστικόΟ μύθος για το καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό!

Ταλαιπωρήστε από ένα καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό… ή μήπως όχι; Ιατρικές εξηγήσεις έχουν πια αποκαλύψει πως ένα κρύωμα καραδοκεί καθόλη τη διάρκεια του έτους και ανεξάρτητα από τη χρήση ή μη κλιματιστικού.

Γιατί όμως έχει καθιερωθεί η έκφραση καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό; Τελικά είναι επιβλαβής η χρήση τους για την υγεία μας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Γιατί το καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό… τελικά δεν υπάρχει!

Το κρύωμα, λανθασμένα, έχει συνδεθεί με τη λέξη κρύο καθώς δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την εμφάνιση μιας λοίμωξης από ιό σε έναν οργανισμό. Οι ιοί παραμένουν ζωντανοί καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ορισμένοι μάλιστα καταφέρνουν να επιβιώσουν και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες! Επιπλέον, η μετάδοση του κρυολογήματος προκαλείται από τη μεταφορά σταγονιδίων από έναν ασθενή σε έναν υγιές άτομο. Για το λόγο αυτό το καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό δεν αποτελεί στοχευμένη έκφραση. Αυτό που ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως το κρύο κλίμα ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού μας, κάνοντάς μας έτσι πιο ευάλωτους σε ιώσεις.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει όμως σε προηγούμενο άρθρο, η σταθερή θερμοκρασία του air condition στους 26°C, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα «καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό» και ένα «heart attack» από τους φουσκωμένους λογαριασμού ρεύματος!

Καλοκαιρινό κρύωμα απο κλιματιστικό ή Νόσος των λεγεωνάριων;

Όπως είδαμε λοιπόν, το καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό δεν πρέπει πλέον να μας απασχολεί. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως ο κλιματισμός δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, ένα μη συντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα. Η Νόσος των Λεγεωνάριων ίσως αποτελεί το πιο γνωστό. Η Νόσος των Λεγεωνάριων, είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τα κλιματιστικά συστήματα, και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα φίλτρα του air condition δεν καθαρίζονται τακτικά, ευνοούν τη συγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών από την αναπνοή και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Τα βακτηρίδια αυτά επαναπροωθούνται με τον κλιματισμό στον χώρο αποτελώντας πια σοβαρότατο κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στα επικίνδυνα σημεία επώασης του βακτηρίου, συγκαταλέγονται οι χώροι που έχουν πύργους ψύξης και εξατμιστικούς συμπυκνωτές που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά συστήματα.

Τρόπος πρόληψη της Νόσο των Λεγεωνάριων, όσον αφορά τους κλιματιζόμενους χώρους, είναι η σωστή συντήρηση κλιματιστικού ετησίως.

Ξήρανση της ατμόσφαιρας από το κλιματιστικό και βήχας

Ένα ακόμη συνηθισμένο σύμπτωμα για το γνωστό «καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό» είναι η ρινική καταρροή και η ξηρότητα στα μάτια. Τα κλιματιστικά εκτός από τη δυνατότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, προκαλούν ξηρότητα στον αέρα. Ο ξηρός αέρας στεγνώνει τη ρινική κοιλότητα και τα μάτια μας, επιτρέποντας έτσι την εύκολη είσοδο μικροβίων στο σώμα μας. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα τα σύγχρονα κλιματιστικά έχουν εγκατεστημένο σύστημα ύγρανσης. Αν όμως το κλιματιστικό είναι παλαιότερης γενιάς, συνιστάται η χρήση υγραντήρα για ρύθμιση του κλίματος στον κλιματιζόμενο χώρο.

Και στις δύο περιπτώσεις παρόλα αυτά, δεν πρέπει να παραλείπουμε την τακτική συντήρηση των συσκευών μας!

Πάθατε μήπως ψύξη;

Αν το άνοιγμα του κλιματισμού σημαίνει για εσάς πόνο στην πλάτη, τότε μάλλον θα πρέπει να λάβετε τα εξής μέτρα:

  • Αποφύγετε τις χαμηλές θερμοκρασίες στο κλιματιστικό
  • Προτιμήστε το Sleep-mode (Λειτουργία ύπνου) κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Μην παραμένετε σε σημείο που σας «χτυπάει» το κλιματιστικό

Αυτά τα 3 απλά βήματα θα σας γλιτώσουν σίγουρα από την ψύξη και τον πονοκέφαλο μέσα στο καλοκαίρι!

Συντήρηση κλιματιστικού από τη Βατής Τεχνική

Αν και δεν μπορούμε να σας προφυλάξουμε 100% από ένα «καλοκαιρινό κρύωμα από κλιματιστικό», μπορούμε σίγουρα να εξασφαλίσουμε ένα υγιεινό και ασφαλές κλιματιζόμενο περιβάλλον!

Οι εξειδικευμένοι ψυκτικοί της Βατής Τεχνική καλύπτουν τις ανάγκες σας, παρέχοντας τις καταλληλότερες λύσεις για τον οικιακό ή επαγγελματικό σας χώρο! Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το ραντεβού σας για συντήρηση κλιματιστικού!