Χειμώνιασε και ψάχνετε τρόπο να ζεσταθείτε οικονομικά; Σας προβληματίζουν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων θέρμανσης και σκέφτεστε να επιλέξετε μια αποτελεσματική λύση που δε θα αδειάσει τις τσέπες σας; Μην ξεχνάτε τον καλό φίλο του καλοκαιριού: το κλιματιστικό!

Η θέρμανση με κλιματιστικό τον χειμώνα είναι μια σωτήρια λύση για όποιον αναζητά τρόπο να ζεσταθεί γρήγορα και οικονομικά. Ας μην ξεχνάμε πως η συνεχής εξέλιξη στα συστήματα κλιματισμού και οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσουν κλιματιστικά που λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή απόδοση, στο μικρότερο δυνατό οικονομικό κι ενεργειακό κόστος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν αποφασίσετε να ζεστάνετε τον χώρο σας με κλιματιστικό τον χειμώνα; Πριν πατήσετε το κουμπί του τηλεχειριστηρίου, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω tips.

Το σωστό timing είναι το παν!

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει νιώσει δυσφορία ξυπνώντας σε ένα κρύο δωμάτιο ή επιστρέφοντας σε ένα παγωμένο σπίτι. Συχνά δε, μπαίνετε στον πειρασμό να θέσετε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να θερμάνετε γρήγορα τον χώρο σας, σπαταλώντας κατά αυτόν τον τρόπο ενέργεια άσκοπα!

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό το πρόβλημα; Να ρυθμίσετε το κλιματιστικό τον χειμώνα ώστε να ξεκινά τη λειτουργία του 30-45 λεπτά πριν ξυπνήσετε ή επιστρέψετε από έξω. Έτσι θα απολαμβάνετε ένα ζεστό σπίτι χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Πότε δεν μπορεί να λειτουργήσει το κλιματιστικό τον χειμώνα;

Μπορεί το κλιματιστικό τον χειμώνα να είναι μια εύκολη λύση θέρμανσης, δυστυχώς όμως δεν αποτελεί λύση παντός καιρού! Όπως κάθε οικιακή συσκευή, το κλιματιστικό διαθέτει ορισμένους περιορισμούς που αν ξεπεραστούν, απειλούν τη σωστή λειτουργία του.

Για την ακρίβεια, πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση του κλιματιστικού όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη των μείον -15 °C. Αν η συσκευή λειτουργεί τακτικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχει κίνδυνος ψύξης και βλάβης στα εξαρτήματα του κλιματιστικού. Γι’ αυτό στις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα, είναι ιδανικό να στραφείτε σε άλλα μέσα θέρμανσης με ρεύμα είτε με καύσιμα.

Ρυθμίστε το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία

Το κλιματιστικό τον χειμώνα, όπως και το καλοκαίρι, πρέπει να το ρυθμίζετε στη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι 26-28 °C, ενώ τον χειμώνα 20-24 °C. Οποιαδήποτε προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτό το όριο θα προκαλέσει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, καθώς ο κλιματισμός θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας χωρίς να καταφέρει να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα.

Αυτός ο κανόνας ισχύει και σε περίπτωση που η θέρμανση ελέγχεται μέσω θερμοστάτη. Για κάθε βαθμό παραπάνω η ενεργειακή δαπάνη αυξάνεται μέχρι και κατά 10%! Μήπως πρέπει να ρυθμίσετε σωστά λίγο τη θερμοκρασία;

Bonus tip: όταν ανάβετε το κλιματιστικό τον χειμώνα, πρέπει να στρέψετε τις περσίδες προς τα κάτω. Ο θερμός αέρας, όπως είναι γνωστό, πηγαίνει προς τα πάνω, οπότε αν οι περσίδες είναι στραμμένες χαμηλά, θα βελτιώσετε την κυκλοφορία της θερμότητας.

Απομονώστε τους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε

Το νούμερο 1 tip που ισχύει για θέρμανση και ψύξη! Το κλιματιστικό τον χειμώνα μπορεί να καλύψει περιορισμένο χώρο. Όσο αναγκάζεται να θερμάνει μεγαλύτερους ή περισσότερους χώρους, καταναλώνει και περισσότερη ενέργεια.

Αν κλείσετε τα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε συχνά και περιορίσετε τη λειτουργία του κλιματιστικού σε ένα δωμάτιο, αφενός θα έχετε έναν πιο γρήγορα ζεστό χώρο, αφετέρου θα γλιτώσετε τα περιττά έξοδα.

Μην παραμελείτε τη συντήρηση του κλιματιστικού σας

Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό τον χειμώνα και το καλοκαίρι, είναι ένας παραπάνω λόγος να φροντίζετε για την ετήσια συντήρησή του. Ο αέρας που περνάει από το κλιματιστικό αφήνει υπολείμματα σκόνης, τριχών και άλλων ρύπων στα φίλτρα. Αυτό αφενός με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει βλάβη στη λειτουργία του κλιματιστικού, αφετέρου ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας, καθώς με την ανακύκλωση του αέρα θα διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα οι ίδιοι ρυπογόνοι παράγοντες που είχαν φιλτραριστεί.

Γι’ αυτό πρέπει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να φροντίζετε για τη συντήρηση κλιματιστικού σας από πιστοποιημένο τεχνικό.

Ζεσταθείτε με κλιματιστικό τον χειμώνα με την βοήθεια της Βατής Τεχνική!

Στην Βατής Τεχνική εξασφαλίζουμε την άνεσή σας κάθε εποχή του χρόνου! Με ολοκληρωμένες λύσεις θέρμανσης και ψύξης φροντίζουμε για τις ανάγκες του οικιακού ή επαγγελματικού σας χώρου, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις.

Αν σας ενδιαφέρει η θέρμανση με κλιματιστικό, μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω στο σχετικό μας άρθρο και να ανακαλύψετε τα οφέλη του κλιματισμού! Σε περίπτωση που έχετε κάποια τεχνική απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και το τεχνικό μας προσωπικό θα δώσει απάντηση σε κάθε σας ερώτημα.

error: Content is protected!