Η ιστορία του ΚλιματισμούΚλιματισμόςCarrier: Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας!

Όλοι μας έχουμε νιώσει την ευεργετική δράση ενός κλιματιστικού, είτε μας προσφέρει δροσιά το καλοκαίρι, είτε ζέστη τον χειμώνα. Ποιος όμως έγραψε τις πρώτες σελίδες στην ιστορία κλιματισμού;

O άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την εφεύρεση του κλιματιστικού δεν είναι άλλος από τον Αμερικάνο μηχανικό Willis Carrier. Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε για την εφεύρεση του πρώτου κλιματιστικού από τον Carrier, την εξέλιξη της ομώνυμης εταιρείας σε σύμβολο του κλιματισμού και την καθιέρωσή της ως την πρώτη από τις μεγαλύτερες μάρκες κλιματιστικών μεγαλύτερες μάρκες κλιματιστικών. Έτοιμοι για λίγη ιστορία;

Tα πρώτα βήματα στην ιστορία κλιματισμού

Ο Willis Haviland Carrier γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1876 στη Νέα Υόρκη και το 1901 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Cornell με Μάστερ στη Μηχανική.

Το 1902, ο εκδοτικός οίκος Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company of Brooklyn, ήρθε αντιμέτωπος με το εξής πρόβλημα: η ποιότητα του αέρα ήταν τόσο κακή στο εσωτερικό του κτηρίου, με αποτέλεσμα το χαρτί να αλλοιώνεται από την υγρασία και να χαλάει η ποιότητα τον εκτυπώσεων.

Τότε, ο εκδοτικός οίκος ανέθεσε στον Carrier τη βελτίωση της ποιότητας αέρα του κτηρίου του και ο νεαρός μηχανικός κατέθεσε τα πρώτα σχέδια που έθεσαν τα θεμέλια του σύγχρονου κλιματισμού. Η εγκατάσταση της κατασκευής πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά και εκτελούσε τέσσερις βασικές λειτουργίες:

  • Έλεγχο θερμοκρασίας
  • Έλεγχο υγρασίας
  • Έλεγχο κυκλοφορίας αέρα
  • Καθαρισμό αέρα

Μετά από 4 χρόνια βελτιστοποιήσεων και πραγματοποίησης τεστ της συσκευής, η πατέντα κατοχυρώθηκε επίσημα και το πρώτο κλιματιστικό στην ιστορία κλιματισμού απέκτησε το όνομα «Apparatus for Treating Air».

1902: Σκίτσο του πρώτου κλιματιστικού που εγκαταστάθηκε στην Sackett-Wilhelms Lithographing & Publishing Company

Η πρώτη εταιρεία Carrier γεννιέται

Το 1908, ο ιδρύθηκε η Carrier Air Conditioner Company ως θυγατρική της Buffalo Forge Company, με τον Willis Carrier ως αντιπρόεδρο.

Τον Δεκέμβριο του 1911, ο Carrier παρουσίασε το πρώτο εγχειρίδιο στην ιστορία κλιματισμού, την «Ορθολογική Ψυχομετρική Φόρμουλα» στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Μηχανικών. Το έγγραφο που έγινε γνωστό ως η «Magna Carta της Ψυχομετρικής» ανέλυε όρους όπως η απόλυτη υγρασία, η σχετική υγρασία και το σημείο δρόσου. Με αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις για την κατασκευή συστημάτων κλιματισμού ακριβείας.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Buffalo Forge Company αποφάσισε να περιοριστεί αποκλειστικά στον τομέα παραγωγής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Carrier μαζί με άλλους έξι νεαρούς μηχανικούς (τους J. Irvine Lyle, Edward T. Murphy, L. Logan Lewis, Ernest T. Lyle, Frank Sanna, Alfred E. Stacey, Jr. και Edmund P. Heckel) να συγκεντρώσουν 32.600 δολάρια και να ιδρύσουν το 1915 την Carrier Engineering Corporation. Το πρώτο εργοστάσιο αγοράστηκε το 1920 στο New Jersey.

1906: Σχέδιο του πρώτου κεντρικού συστήματος κλιματισμού

Η επίδραση της Μεγάλης Ύφεσης στην ιστορία κλιματισμού

Παρά την ανάπτυξη της φυγοκεντρικής ψυκτικής μηχανής και της εμπορικής ανάπτυξης του κλιματιστικού ως μέσο δροσισμού κτηρίων, η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ως συνέπεια του Χρηματιστηριακού Κραχ τον Οκτώβριο του 1929.

Την επόμενη χρονιά, η Carrier Engineering Corp. γύρισε σελίδα στην ιστορία κλιματισμού και συγχωνεύτηκε με τις Brunswick-Kroeschell Company και York Heating & Ventilating Corporation, δημιουργώντας την Carrier Corporation. Αν και η Μεγάλη Ύφεση περιόρισε για ένα διάστημα τη χρήση οικιακού και επαγγελματικού κλιματισμού, η μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του ‘50, αύξησε ξανά τις αγορές συστημάτων κλιματισμού.

Η εξέλιξη της Carrier και οι συνεργασίες της

Το 1930, η Carrier ίδρυσε τις Toyo Carrier και Samsung Applications στην Ιαπωνία και Νότια Κορέα αντίστοιχα. Ειδικά η Νότια Κορέα κατέχει πλέον την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κλιματιστικών.

Η Carrier Corporation πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό και παραγωγή ψυκτικών μηχανημάτων για την ψύξη μεγάλων χώρων. Ο κλιματισμός των βιομηχανικών χώρων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνέβαλε και στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, δίνοντας μια μικρή ανάσα στην Αμερικάνικη οικονομία.

Το 1980, η Carrier Corporation έγινε θυγατρική της United Technologies Corporation, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2020. Το 1999, η Carrier εξαγόρασε την International Comfort Products, ενώ η Toyo Carrier σύνηψε συνεργασία με την Toshiba, επίσης μία από τις μεγαλύτερες μάρκες κλιματιστικών. Η συνεργασία Carrier-Toshiba σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία κλιματισμού.

Μέχρι και σήμερα η Carrier παραμένει κυρίαρχος στα οικιακά και επαγγελματικά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού (HVAC). Το 2018, μετρά 53.000 υπαλλήλους και πωλήσεις ύψους 18,6 δις.

Καινοτομίες-ορόσημα στην ιστορία κλιματισμού

Η ιστορία κλιματισμού της Carrier βασίστηκε σε μία σειρά καινοτομιών και βελτιστοποιήσεων της αρχικής πατέντας οι οποίες οδήγησαν στα σύγχρονα κλιματιστικά που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Οι πιο σημαντικές καινοτομίες στο χρονικό της Carrier είναι:

  • 1881: O Willis Carrier σχεδιάζει έναν κυλινδρικό λογαριθμικό κανόνα που υπολογίζει το σημείο δρόσου. Το συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιείται μετέπειτα στα κλιματιστικά για τον υπολογισμό θερμοκρασίας.
  • 1906: Ο Carrier αναπτύσσει τον πρώτο κεντρικό σύστημα ύγρανσης σε βιομηχανικό χώρο.
  • 1922: Κατοχυρώνεται το πρώτο φυγοκεντρικό ψυκτικό μηχάνημα, γεγονός που ανοίγει πόρτες στην ανάπτυξη συστημάτων κλιματισμού για χώρους μεγάλης κλίμακας.
  • 1929: O Carrier αναπτύσσει το πρώτο σύστημα ψύξης με εκτοξευτήρα ατμού, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά νερό ως ψυκτικό υγρό.
  • 1930: Πωλούνται τα πρώτα κλιματιστικά παραθύρου.
  • 1946: Εγκαθίσταται η πρώτη μονάδα σε κινητό μέσο και συγκεκριμένα, σε αστικό λεωφορείο στο Τέξας.

Συνεργασία της Βατής Τεχνική με την Carrier

Με πολυετή εμπειρία στον χώρο του κλιματισμού, η Βατής Τεχνική γράφει τη δική της ιστορία, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες εγκατάστασης, επισκευής και συντήρησης συστημάτων κλιματισμού. Η συνεργασία μας με τον κολοσσό του κλιματισμού ξεκίνησε το 1994 κι από το 2006 δημιουργείται από κοινού η υπηρεσία  Comfort Team , με σκοπό την τεχνική υποστήριξη κλιματιστικών μονάδων Carrier-Toshiba οικιακού και ημεκεντρικού κλιματισμού έως 120.000btu/h σε όλη την Ελλάδα!

error: Content is protected!