Λύσεις ΘέρμανσηςΑντλίες Θερμότητας ή Πετρέλαιο Θέρμανσης: με τι συμφέρει να ζεσταθείτε;

Με τι συμφέρει να ζεσταθείτε: αντλίες θερμότητας ή πετρέλαιο; Το δίλλημα για το ιδανικό και οικονομικότερο μέσο θέρμανσης παραμένει. Με την πληθώρα συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού ο καθένας αναζητά το κατάλληλο σύστημα που θα καλύπτει τις ανάγκες του χώρου του, αλλά… και της τσέπης του.

Το πετρέλαιο θέρμανσης το έχουμε συνδέσει κατά κύριο λόγο με το παραδοσιακό καλοριφέρ, ενώ η αντλία θερμότητας είναι ένα πιο σύγχρονο μέσο θέρμανσης που κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Τι θα δούμε σε αυτό το άρθρο;

Πώς λειτουργεί μια αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας αποτελεί κλιματιστικό μηχάνημα η λειτουργία του οποίου είναι παρόμοια με αυτήν των κλιματιστικών. Ουσιαστικά η αντλία θερμότητας, όπως και το κλιματιστικό, αντλεί θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον για να ψύξει ή να θερμάνει έναν χώρο.

Το μηχάνημα που είναι περισσότερο γνωστό ως αντλία θερμότητας είναι η αντλία θερμότητας αέρα – νερού. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να συνδεθεί μέσω σωληνώσεων με θερμαντικά σώματα (όπως σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση ή Fan Coils). Σε αυτήν την περίπτωση η αντλία θερμότητας αξιοποιεί τον αέρα του περιβάλλοντος για να ζεστάνει το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα.

Αν έχετε παραπάνω απορίες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας, σας απαντάμε σε 5+1 ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία τους!

Αντλίες θερμότητας ή πετρέλαιο θέρμανσης: ιδού η απορία

Το ερώτημα παραμένει: ποια μέθοδος θέρμανσης είναι η καταλληλότερη για τις δικές σας ανάγκες; Αναμφισβήτητα, το κάθε σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιομορφίες του, οπότε ας δούμε τις κυριότερες διαφορές τους.

Πετρέλαιο θέρμανσης ή ηλεκτρικό ρεύμα;

Το πετρέλαιο θέρμανσης, μαζί με το φυσικό αέριο, είναι τα πιο δεδομένα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τα συστήματα θέρμανσης. Ωστόσο, το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι η τιμή τους δεν μένει ποτέ σταθερή και συχνά δέχεται μεγάλες αυξομειώσεις, σε αντίθεση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που συνήθως δεν κρύβει σοβαρές «εκπλήξεις». Αν το ερώτημα είναι αντλίες θερμότητας ή πετρέλαιο θέρμανσης, η σταθερότητα στην τιμή είναι υπέρ της πρώτης λύσης!

Οικονομία και απόδοση

Η αντλία θερμότητας προσφέρει 50-60 % εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης. Πέραν από τη σταθερότητα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας των αντλιών θερμότητας. Μια αντλία θερμότητας λειτουργεί με χαμηλές στροφές στον συμπιεστή, έτσι ώστε να διατηρήσει τη θερμοκρασία του χώρου, σε αντίθεση με άλλα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με κύκλους on-off και απαιτούν πολλαπλάσια κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, η αντλία θερμότητας δεν απαιτεί δεξαμενή καυσίμων, κάτι που βοηθά και στην εξοικονόμηση χώρου.

 

Πώς μπορούν οι αντλίες θερμότητας να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος;

 

Ιδανικό κλίμα κάθε εποχή

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αντλίας θερμότητας είναι ότι πέρα από θέρμανση τον χειμώνα, σας προσφέρει και ψύξη κατά τους θερινούς μήνες. Μέσω της ίδιας εγκατάστασης έχετε θέρμανση ή ψύξη όποτε τη χρειάζεστε, ενώ μπορείτε να έχετε και ζεστό νερό χρήσης χωρίς επιπλέον έξοδα. Για την ακρίβεια, η θέρμανση νερού μέσω της αντλίας θερμότητας εξοικονομεί έως και 70% ενέργεια σε σχέση με έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αντλία θερμότητας και πρόγραμμα «Εξοικονομώ»

Οι αντλίες θερμότητας, στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης μιας οικίας, λαμβάνουν επιδότηση έως και 70% μέσω τους προγράμματος «Εξοικονομώ»! Αν λοιπόν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε ένα νέο σύστημα θέρμανσης, σκεφτείτε την αντλία θερμότητας.

Τι ψηφίζει η οικολογία: αντλίες θερμότητας ή πετρέλαιο θέρμανσης; Πέραν των επιδοτήσεων που προσφέρουν ένα σοβαρό οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας, μην ξεχνάτε και το ενεργειακό αποτύπωμα! Λόγω της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον. Επίσης, βελτιώνουν (ανεβάζουν) την ενεργειακή κλάση μιας κατοικίας.

Τελικά που κερδίζει το πετρέλαιο θέρμανσης;

Η αντλία θερμότητας φαίνεται η ιδανική λύση: αποδοτικότερη, οικονομικότερη κατά τη λειτουργία της και με περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με ένα σύστημα θέρμανσης που καταναλώνει πετρέλαιο. Καταφέρνει να λειτουργεί αποδοτικά σε κάθε θερμοκρασία με μία μόνο εξαίρεση: τις ακραίες θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, αν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει κάτω από -10°C, τότε η αντλία θερμότητας ίσως δεν καταφέρει να καλύψει τη θέρμανσή σας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφείτε σε άλλο σύστημα θέρμανσης, το οποίο θα λειτουργήσει επικουρικά κατά το χρονικό διάστημα που πιθανόν επικρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Λύσεις κλιματισμού για κάθε ανάγκη από τη Βατής Τεχνική

Αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τη σύγκριση των σύγχρονων συστημάτων κλιματισμού σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης, ενημερωθείτε και για τη θέρμανση με κλιματιστικό!

Στη Βατής Τεχνική αγαπάμε τον κλιματισμό και κυρίως: αγαπάμε να φτιάχνουμε το ιδανικό κλίμα για εσάς. Με πολυετή εμπειρία στον χώρο της θέρμανσης και του κλιματισμού, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα συστήματα για κάθε χώρο και κάθε ιδιαίτερη ανάγκη. Από οικιακούς μέχρι κάθε είδους επαγγελματικούς χώρους, προσφέρουμε τις πλέον κατάλληλες λύσεις για απόδοση και οικονομία.

error: Content is protected!