Λύσεις ΘέρμανσηςΘερμαντικά Σώματα: Tips για την ασφαλή λειτουργία τους

O χειμώνας έχει μπει για τα καλά και ήδη τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας δουλεύουν νυχθημερόν; Και ποιος δεν αναζητάει μια κρύα μέρα τη ζεστασιά ενός καλοριφέρ ή τη θαλπωρή μιας σόμπας;

Από το καθιερωμένο παραδοσιακό καλοριφέρ μέχρι το σύγχρονο κλιματιστικό, το στοίχημα είναι να παραμείνει ο χώρος σας ζεστός με το μικρότερο δυνατό κόστος. Προκειμένου όμως να διατηρείτε το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η φροντίδα των θερμαντικών σωμάτων σας έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία τους αλλά και την υγεία σας.

Παρακάτω θα δούμε μερικά tips για τον τρόπο που μπορείτε να φροντίσετε τα θερμαντικά σώματα ή τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης που διαθέτετε, έτσι ώστε να παραμείνετε ζεστοί  κι αυτόν τον χειμώνα.

Σταθερά θερμαντικά σώματα- Η κλασική αξία των καλοριφέρ

Και ποιος δε γνωρίζει τα καλοριφέρ; Τα καλοριφέρ είναι θερμαντικά σώματα τα οποία θερμαίνουν τον χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού και εντοπίζονται σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, ειδικά σε κατοικίες.

Τι πρέπει να προσέξετε όσον αφορά τη λειτουργία των καλοριφέρ;

Εξαερώνετε τακτικά τα θερμαντικά σώματα

Όπως είναι λογικό, χρησιμοποιούμε τα θερμαντικά σώματα κατά τους κρύους μήνες του χρόνου. Εφόσον έχετε πολύ καιρό να θέσετε το καλοριφέρ σας σε λειτουργία, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε εξαέρωση, προκειμένου να απαλλαγείτε από τον αέρα που έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του. Με την απελευθέρωση του αέρα, το καλοριφέρ θα λειτουργήσει πιο αποδοτικά. Αν αδυνατείτε να κάνετε εξαέρωση μόνοι σας, μπορείτε να καλέσετε έναν αρμόδιο τεχνικό!

Ελέγξτε τη βαλβίδα αέρα

Μόλις πραγματοποιήσατε εξαέρωση στα θερμαντικά σώματα και είστε έτοιμοι να ανάψετε τα καλοριφέρ σας; Φροντίστε πρώτα να έχετε σφίξει καλά τη βαλβίδα αέρα.

Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη βαλβίδα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Για τον συγκεκριμένο σκοπό χρησιμοποιήστε τη θερμοστατική βαλβίδα.

Αποφύγετε την επαφή με άλλα αντικείμενα

Είναι σημαντικό η λειτουργία του καλοριφέρ να μην εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα ή έπιπλα. Γι’ αυτό τραβήξτε πολυθρόνες και τραπέζια όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη πηγή θέρμανσης, έτσι ώστε ο θερμός αέρας να κυκλοφορήσει σωστά στον χώρο.

Επιπλέον, η επαφή του καλοριφέρ με ξένο αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του αντικειμένου, κάτι που ενέχει και κίνδυνο πυρκαγιάς. Μήπως να περιορίσετε τις διακοσμητικές σας ικανότητες μακριά από τα θερμαντικά σώματα;

Η συντήρηση στα θερμαντικά σώματα είναι το Α και το Ω

Η τακτική συντήρηση είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία αλλά και την πρόληψη προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν μελλοντικά τα καλοριφέρ σας. Με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσετε βλάβες όπως βουλωμένες σωληνώσεις, από τη συσσώρευση αλάτων, ή βούλωμα στους διακόπτες του σώματος. Σε κάθε περίπτωση, η συντήρηση θα διατηρήσει ή θα αυξήσει την αποδοτικότητα του καλοριφέρ σας.

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά!

Καλά διαβάσατε! Η καθαριότητα παίζει ρόλο ακόμα και στη θέρμανσή σας! Η συσσώρευση σκόνης στο σώμα του καλοριφέρ μπορεί να εμποδίσει ως έναν βαθμό τη μετάδοση της θερμότητας στον χώρο. Γι’ αυτό μπορείτε με ένα νωπό πανί να απομακρύνετε τη σκόνη και σε καμία περίπτωση μη ρίξετε νερό απευθείας πάνω στα θερμαντικά σώματα!

Η ευελιξία των φορητών συσκευών θέρμανσης

Θερμοπομποί, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες: οι μικροί βοηθοί θερμότητας για οικονομική θέρμανση με ρεύμα και όχι μόνο! Είτε λόγω έλλειψης κάποιου κεντρικού συστήματος θέρμανσης, είτε λόγω του καιρού που δεν απαιτεί να θέσετε ακόμα σε λειτουργία τα «μεγάλα μέσα», οι παραπάνω συσκευές σας βοηθούν αποτελεσματικά στη θέρμανση μικρών συνήθως χώρων.

Επειδή όμως η ασφάλεια είναι το παν, θα δούμε μερικούς τρόπους ώστε να αποφύγετε κινδύνους σχετικούς με τη λειτουργία ηλεκτρικών σωμάτων ή σομπών που λειτουργούν με καύσιμα θέρμανσης.

Η σωστή τοποθέτηση στα θερμαντικά σώματα σώζει ζωές

Το βασικό στοιχείο που κάνει τις ηλεκτρικές συσκευές να ξεχωρίζουν από τα καλοριφέρ, είναι η επιφάνειά τους, που αγγίζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει πως αυξάνεται και ο κίνδυνος πιθανού ατυχήματος από πυρκαγιά.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να ακουμπούν σε γυμνό δάπεδο, χωρίς χαλιά ή μοκέτες και μακριά από υφάσματα, κουρτίνες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά αν έρθουν σε επαφή με τα θερμαντικά σώματα. Ακόμα και τις μικρές φορητές συσκευές, όπως τα αερόθερμα, πρέπει να αποφεύγετε να τις τοποθετείτε πάνω σε τραπέζια, ράφια ή άλλα έπιπλα.

Προσέξτε την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου

Προτιμήστε να συνδέσετε τα ηλεκτρικά σώματα απευθείας στην πρίζα, χωρίς την παρεμβολή επιπλέον καλωδίων. H σύνδεση με πολύπριζα μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο φωτιάς.

Εποπτεύετε πάντα τον χώρο

Ίσως το πιο σημαντικό tip για την ασφάλειά σας! Θερμαντικά σώματα όπως σόμπες ή ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης απαιτούν την παρουσία σας στον χώρο. Να κλείνετε τις συσκευές πριν φύγετε από την κατοικία σας ή ακόμα, αν βρίσκετε στο σπίτι σας, να τις ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σόμπες και τακτικός αερισμός χώρου

Στην περίπτωση σόμπας, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τον αερισμό του χώρου σας. Ειδικά μια μεγάλη σόμπα σε μικρό χώρο, μπορεί να καταναλώσει όλο το οξυγόνο, εκπέμποντας μονοξείδιο του άνθρακα, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία σας.

Αν λοιπόν διαθέτετε σόμπα που λειτουργεί με πετρέλαιο, κάρβουνο, πέλλετ ή άλλα καύσιμα, μπορείτε να αφήνετε μια μικρή διέξοδο (π.χ. ένα ανοιχτό παράθυρο) ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και κατά συνέπεια, το οξυγόνο στον χώρο σας.

Ζεσταθείτε με ασφάλεια από την Βατής Τεχνική!

Οι επιλογές για θερμαντικά σώματα είναι πολλές και ψάχνετε το κατάλληλο για τη θέρμανση του οικιακού ή επαγγελματικού χώρου σας; Από την εγκατάσταση κλιματιστικού μέχρι τη χρήση φορητά κλιματιστικά, προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις με γνώμονα τις ανάγκες του χώρου σας και προτεραιότητα την ασφάλειά σας. Μείνετε ζεστοί με την υπογραφή της Βατής Τεχνική!

error: Content is protected!