ΚλιματισμόςΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κλιματιστικά δαπέδου

Ακούγοντας τη λέξη κλιματιστικό, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στα επιτοίχια κλιματιστικά. Ωστόσο, τα κλιματιστικά δαπέδου αποτελούν μια εξίσου αποτελεσματική λύση, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση επιτοίχιων κλιματιστικών, για να καλύψουν επιτυχώς τις ανάγκες τόσο οικιακών, όσο και επαγγελματικών χώρων.  

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε: 

 

Σε τι κατηγορίες διακρίνονται τα κλιματιστικά δαπέδου; 

Το κοινό σε κάθε κατηγορία κλιματιστικών δαπέδου είναι η ύπαρξη μιας εσωτερικής μονάδας που τοποθετείται στο πάτωμα. Ανάλογα ωστόσο με την ύπαρξη ή όχι εξωτερικής μονάδας ή αγωγών, τα κλιματιστικά χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

 

Επιδαπέδιο κλιματιστικό διαιρούμενου τύπου/ split 

Όπως ακριβώς και τα επιτοίχια κλιματιστικά, έτσι και τα κλιματιστικά δαπέδου διαιρούμενου τύπου αποτελούνται από 2 μονάδες: μια εξωτερική και μια εσωτερική.  

Στην εξωτερική μονάδα, το ψυκτικό μέσο συμπιέζεται στον συμπιεστή και η σύστασή του μετατρέπεται από αέρια σε υγρή. Έπειτα, εκτονώνεται στην βαλβίδα εκτόνωσης και μετατρέπεται ξανά σε αέριο μέσω του εξατμιστή.  Πριν την εφαρμογή στον εξατμιστή, η πίεση του ψυκτικού μέσου μειώνεται μέσω της θερμοστατικής βαλβίδας. Τέλος, οι ανεμιστήρες προωθούν τον ψυχρό ή θερμό αέρα στον χώρο. 

Κλιματιστικά δαπέδου χωρίς αγωγό 

Τα κλιματιστικά δαπέδου χωρίς αγωγό δεν είναι παρά τα αγαπημένα και ευέλικτα φορητά κλιματιστικά! Τα φορητά κλιματιστικά δε χρειάζονται τίποτα περισσότερο για να λειτουργήσουν από μια απλή σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το φορητό κλιματιστικό λειτουργεί όπως ένα σύστημα μονομπλόκ, το οποίο συγκεντρώνει όλο του τον εξοπλισμό σε μία μονάδα. Το συγκεκριμένο σύστημα διαθέτει πορώδες φίλτρο και μια ειδική δεξαμενή με νερό. Ο ανεμιστήρας προωθεί τον αέρα στο φίλτρο, το οποίο έχει απορροφήσει νερό και η υγρασία εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα. Έτσι, ο αέρας ψύχεται και προωθείται μέσω ανεμιστήρων στον χώρο. 

Η υγρασία του χώρου επηρεάζει άμεσα την απόδοση ψύξης ενός φορητού κλιματιστικού: λιγότερη υγρασία σημαίνει πιο έντονη εξάτμιση υγρού από το φίλτρο και επομένως, μεγαλύτερη απορρόφηση θερμότητας. Τα air condition χωρίς εξωτερική μονάδα και αγωγό, αν και πιο οικονομικά από τα συστήματα split, είναι πιο αποτελεσματικά για μικρότερους χώρους. 

Κλιματιστικά δαπέδου με αγωγό 

Τέλος, υπάρχουν τα επιδαπέδια κλιματιστικά που συγκεντρώνουν όλες τους τις λειτουργίες σε μία μονάδα που τοποθετείται εσωτερικά, αλλά διαθέτουν έναν εύκαμπτο αγωγό εξαγωγής αέρα ο οποίος συνδέεται με το παράθυρο ή με ειδικό άνοιγμα στον τοίχο. Τα φορητά κλιματιστικά με αγωγό διαθέτουν μικρότερη ευελιξία από τα κλιματιστικά χωρίς αγωγό, καθώς απαιτούν μια μόνιμη εγκατάσταση για τον σωλήνα απόρριψης.  

 

Τι οφέλη προσφέρουν τα κλιματιστικά δαπέδου; 

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα των κλιματιστικών δαπέδου είναι η ομοιόμορφη κατανομή αέρα στη λειτουργία θέρμανσης. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα θερμότερα στρώματα αέρα ανεβαίνουν ψηλά προς την οροφή, αφήνοντας χαμηλά τα ψυχρότερα στρώματα. Με τη θέρμανση των χαμηλότερων στρωμάτων, εξασφαλίζουμε μια εξαιρετική κυκλοφορία θερμού αέρα που ζεσταίνει αποτελεσματικά τον χώρο. 

Τα κλιματιστικά δαπέδου δημιουργούν ένα ικανοποιητικό κλίμα και στη λειτουργία ψύξης καθώς, σε αντίθεση με τα κλιματιστικά τοίχου, δεν προωθεί τον αέρα πάνω μας κι έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος ψύξης ή άλλων προβλημάτων. 

 

Τα μειονεκτήματα των κλιματιστικών δαπέδου 

Αν και συχνά αποτελούν μια πιο ευέλικτη λύση σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα κλιματισμού, η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού δαπέδου δεν έρχεται χωρίς κάποιο κόστος. Συγκεκριμένα: 

  • Τα συγκεκριμένα κλιματιστικά προσφέρουν χαμηλότερο βαθμό απόδοσης σε σχέση με τα κλιματιστικά τοίχου του ίδιου κατασκευαστή.  
  • Η εσωτερική μονάδα καταλαμβάνει ωφέλιμο χώρο στο δάπεδο, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, ειδικά σε μικρούς χώρους. 
  • Η αποχέτευση των συμπυκνωμάτων της εσωτερικής μονάδας μπορεί να αποτελέσει δύσκολη υπόθεση. 
  • Το κόστος αγοράς ενός κλιματιστικού δαπέδου είναι μεγαλύτερο σε σχέση με ένα κλιματιστικό τοίχου της ίδιας εταιρείας. 

 

Αξίζει τελικά να επενδύσετε σε κλιματιστικά δαπέδου; 

Η απάντηση εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και τις απαιτήσεις του χώρου που θέλετε να θερμάνετε ή να ψύξετε. Αν και σε πρώτη φάση, η χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και το αρχικό υψηλό κόστος αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα, τα κλιματιστικά δαπέδου συνιστούν την ιδανική λύση για την ομοιόμορφη θέρμανση ψηλοτάβανων χώρων. 

Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση χώρων γραφείων όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται ακίνητοι για πολλές ώρες, ένα επιδαπέδιο κλιματιστικό ενδείκνυται, έστω και συνδυαστικά με άλλα συστήματα κλιματισμού. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να προσφέρει το ιδανικό κλίμα τόσο σε συνθήκες θέρμανσης, καθώς βοηθά τη θέρμανση των κάτω άκρων και κατ’ επέκταση του υπολοίπου σώματος, όσο και σε κατάσταση ψύξης, καθώς δεν προωθεί των αέρα κατευθείαν πάνω στους εργαζομένους.  

 

Ευελιξία στον κλιματισμό με τη Βατής Τεχνική 

Στην Βατής Τεχνική μιλάμε τη γλώσσα του κλιματισμού! Με εξειδίκευση στον κλιματισμό επαγγελματικών χώρων, προσφέρουμε λύσεις για κάθε εμπορική ή βιομηχανική ανάγκη, με συστήματα προσαρμοσμένα στα μέτρα και τις ανάγκες σας. 

Ενδιαφέρεστε για τη θέρμανση ή ψύξη του χώρου σας μέσω ενός εύχρηστου και ευέλικτου συστήματος κλιματισμού; Ανακαλύψτε τις επιλογές σας σε φορητά κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα και εξασφαλίστε εύκολα το ιδανικό κλίμα για κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση! 

error: Content is protected!