ΚλιματισμόςΜύθοι και Αλήθειες για το ΚλιματιστικόΚεντρικό σύστημα κλιματισμού: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Όταν σκεφτόμαστε τον κλιματισμό, αυτόματα μας έρχεται στο μυαλό μια αυτόνομη μονάδα κλιματισμού, ένα κλιματιστικό, που δροσίζει αρμονικά έναν χώρο. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν πολλοί χώροι που πρέπει να κλιματιστούν ταυτόχρονα;

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού που καλύπτει περισσότερους από έναν χώρους. Στο κεντρικό σύστημα κλιματισμού, ένα δίκτυο αγωγών παρέχει ζεστό ή κρύο αέρα σε όλους τους επιμέρους χώρους προσφέροντας θέρμανση ή ψύξη, αναλόγως την εποχή.

Αν και σε πρώτη φάση αυτή η λύση μοιάζει σωτήρια, ειδικά αν πρέπει να φροντίσετε για τον κλιματισμό πολλών χώρων, πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία που είναι καθοριστικά για το κεντρικό σύστημα κλιματισμού. Ποια είναι αυτά; Ας δούμε παρακάτω.

Τα πλεονεκτήματα σε ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού!

Εύκολος, απομακρυσμένος έλεγχος

Κεντρικό σύστημα κλιματισμού σημαίνει πως ελέγχετε αυτόματα πολλούς χώρους ταυτόχρονα. Ειδικά σε μεγάλους επαγγελματικούς χώρους αυτό θα σας γλιτώσει από αρκετό κόπο και χρόνο. Με ένα κεντρικό σύστημα κλιματισμού θα εξασφαλίσετε γενική άνεση στους χώρους σας σε συνδυασμό με αποδοτικότητα.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Προσοχή! Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που όμως έρχεται με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι πιο συμφέρουσα -όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας- επιλογή, αν το εγκαταστήσετε σε κτίριο με πολλούς επιμέρους χώρους (π.χ. σε επιχείρηση με χώρους γραφείων).

Σε αυτήν την περίπτωση, η διατήρηση πολλών αυτόνομων μονάδων για κάθε χώρο ξεχωριστά θα αποτελούσε ακριβότερη λύση όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, έξοδα συντήρησης κλπ.

Αθόρυβη λειτουργία

Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο πλεονέκτημα, δεδομένου ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που ενοχλεί τον περισσότερο κόσμο όσον αφορά τα κλιματιστικά, είναι ο θόρυβος που παράγουν κατά τη λειτουργία τους. Αντιθέτως, το κεντρικό σύστημα κλιματισμού παράγει ελάχιστο θόρυβο κατά τη λειτουργία του, που συχνά περνάει απαρατήρητος.

«Αόρατος» κλιματισμός

Χάρη στην ιδιαίτερη εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος, δε θα δείτε κάποια μονάδα εγκατεστημένη στον χώρο σας. Αυτό έχει διπλό όφελος: αφενός εξοικονομείτε χώρο και αφετέρου, αυξάνετε την αισθητική του χώρου σας, εφόσον το όλο σύστημα κλιματισμού είναι «κρυφό».

Τα μειονεκτήματα ενός κεντρικού συστήματος κλιματισμού!

Υψηλό κόστος εγκατάστασης

Το αρχικό κόστος εγκατάστασης απαιτεί σημαντική επένδυση. Ειδικά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι αεραγωγοί, το κόστος αυξάνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει πως σε μικρότερους χώρους ή σε οικιακούς χώρους, η απόσβεση από τα έξοδα εγκατάστασης θα καθυστερήσει σημαντικά να έρθει.

Αυξημένη κατανάλωση ενέργειας

Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, η κάθε περίπτωση διαφέρει. Αν και σε κτίρια με πολλούς επιμέρους χώρους το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι μια ενεργειακά, άρα και οικονομικά, συμφέρουσα λύση, δεν ισχύει το ίδιο για μικρότερους χώρους.

Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις οικιακών χώρων, ένα κεντρικό σύστημα για κλιματισμό θα απαιτούσε πολλαπλάσια δαπάνη ενέργειας σε σχέση με μια αυτόνομη μονάδα.

Απαιτητική συντήρηση

Η συντήρηση ενός κεντρικού συστήματος κλιματισμού μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Κάθε είδους σύστημα κλιματισμού θέλει ετήσια συντήρηση, αλλά στην περίπτωση ενός κεντρικού συστήματος απαιτείται και ο καθαρισμός των αεραγωγών, κάτι που αυξάνει τη δυσκολία συντήρησης και απαιτεί εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Επαγγελματικές λύσεις κλιματισμού για κάθε χώρο από την Βατής Τεχνική

Στη Βατής Τεχνική μιλάμε τη γλώσσα του κλιματισμού! Για κάθε επαγγελματικό ή οικιακό χώρο και για κάθε ιδιαίτερη ανάγκη σας, προσφέρουμε λύσεις και καθοδήγηση ώστε να δημιουργήσετε το τέλειο κλίμα για εσάς.

Είτε πρόκειται για εγκατάσταση συστημάτων κλιματισμού, είτε για ενοικίαση επαγγελματικού κλιματισμού ώστε να καλύψετε κάποιες προσωρινές σας ανάγκες, σας προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις που εφαρμόζουν απόλυτα στα μέτρα σας!

error: Content is protected!