Τεχνικά ΘέματαΕνεργειακή Διαχείριση Επιχειρήσεων: Σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη στρατηγική

Η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων είναι ένας σημαντικός τομέας που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τις επιχειρήσεις. Γιατί η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου; 

Γνωρίζατε πως στην Ευρώπη, το 40% της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από τον κτιριακό τομέα; Αν αναλογιστούμε και τις ενεργειακές απαιτήσεις μιας επιχείρησης, δεν είναι παράξενο το πως η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων μπορεί να έχει τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά οφέλη.  

Στο παρακάτω άρθρο, θα δούμε γιατί είναι απαραίτητη η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων και ποια βήματα οδηγούν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.  

 

Γιατί είναι απαραίτητη η Ενεργειακή Διαχείριση Επιχειρήσεων; 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας 

Η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας βοηθά τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις ενεργειακές τους δαπάνες. Μέσω της αναγνώρισης των τμημάτων μεγάλης κατανάλωσης και της εφαρμογής αποδοτικών τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν και τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και βελτιστοποιούν την απόδοσή τους. 

Μείωση περιβαλλοντικού αντικτύπου 

Η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η αποδοτική χρήση της ενέργειας μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων στην κλιματική αλλαγή. Η ενεργειακή αποδοτικότητα συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Εταιρική κοινωνική ευθύνη 

Η εφαρμογή ενός πλάνου ενεργειακής διαχείρισης αποτελεί έναν τρόπο για τις επιχειρήσεις να αναλάβουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη. Μια επιχείρηση που λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή απόδοση, δείχνει την προσήλωσή της σε μια βιώσιμη και υπεύθυνη λειτουργία. Παράλληλα, προωθεί έμπρακτα τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την εφαρμογή «πράσινων» στρατηγικών. 

 

Τα 5 βήματα για την Ενεργειακή Διαχείριση Επιχειρήσεων 

 Η ανάγκη διαχείρισης του ενεργειακού φορτίου μιας επιχείρησης οδήγησε στη δημιουργία του προτύπου ISO50001 “Energy Management Systems” που εκδόθηκε το 2011. Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία μιας κατάλληλης οργανωτικής δομής και ενεργειακής πολιτικής για την επίτευξη ενεργειακών στόχων. 

Τι περιλαμβάνει όμως ένα ολοκληρωμένο πλάνο Ενεργειακής Διαχείρισης Επιχειρήσεων; 

 

1. Ανάλυση και αξιολόγηση 

Το πρώτο βήμα στην ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων είναι η ανάλυση και η αξιολόγηση της τρέχουσας ενεργειακής κατανάλωσης της επιχείρησης. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση, την αναγνώριση περιοχών μεγάλης κατανάλωσης και την αξιολόγηση της απόδοσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. 

2. Θέση στόχων 

Με βάση την ανάλυση, η επιχείρηση θα πρέπει να θέσει συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, την αύξηση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων και τη μείωση των εκπομπών αερίων. 

3. Εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας 

Η επιχείρηση θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα και τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών εξοπλισμών και συστημάτων, την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, και την εφαρμογή αυτοματισμών για τον έξυπνο έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης. 

4. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση 

Η επιχείρηση οφείλει να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους της σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και να τους ευαισθητοποιήσει για την σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω απλών πρακτικών, όπως η απενεργοποίηση ανενεργών συσκευών και η συνετή χρήση πηγών ενέργειας στον χώρο εργασίας. 

5. Παρακολούθηση και αξιολόγηση 

Η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων δεν τελειώνει με την εφαρμογή αποδοτικών συστημάτων και πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Η επιχείρηση πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς και να αξιολογεί τα αποτελέσματα των μέτρων ενεργειακής διαχείρισης. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων για την ενεργειακή κατανάλωση, την αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί και την επανεκτίμηση των στόχων για τη συνεχή βελτίωση. 

Η ενεργειακή διαχείριση επιχειρήσεων είναι μία διαρκής και δυναμική διαδικασία που απαιτεί δέσμευση εκ μέρους της επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα. Με τη σωστή προσέγγιση και την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση και να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. 

 

Ενεργειακή αναβάθμιση για κάθε χώρο από τη Βατής Τεχνική! 

Στην Βατής Τεχνική στηρίζουμε την εξοικονόμηση ενέργειας! Με ολοκληρωμένες μελέτες σε επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους, εφαρμόζουμε αποδοτικές λύσεις κλιματισμού για μία αποτελεσματική ενεργειακή διαχείριση του χώρου σας. 

Με τους εξειδικευμένους συμβούλους μας ενισχύουμε έμπρακτα κάθε στρατηγική ενεργειακής διαχείρισης και αναβάθμισης. Επιπλέον, σας προτρέπουμε, μέσω έξυπνων tips, να υιοθετείτε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου. 

 

 

error: Content is protected!