Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Το φως, τα συστήματα θέρμανσης, ο κλιματισμός και όλες οι οικιακές συσκευές λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Και όμως, ο ηλεκτρισμός έφτασε στην Ελλάδα μόλις πριν 134 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που μοιάζει πολύ μικρό σε σχέση με την ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ανακάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος και η χρήση του προς όφελος του ανθρώπου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, καθώς έθεσε τα θεμέλια μιας νέας, πιο εξελιγμένης εποχής. Αυτό που δεν είναι ωστόσο ευρέως γνωστό, είναι πως ο ηλεκτρισμός δεν αποτελεί ανθρώπινη εφεύρεση, αλλά αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πότε ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τους επιστήμονες που οδήγησαν στη σημερινή του μορφή, καθώς και την εδραίωση του στην Ελλάδα. Έτοιμοι για λίγη ιστορία;
Αρχαιότητα: η πρώτη επαφή με τον ηλεκτρισμό
Πότε ανακαλύφθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα; Αιώνες πριν τον Τόμας Έντισον, τα πρώτα ηλεκτρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στη φύση.
Συγκεκριμένα, ο Θαλής ανακάλυψε τον 6ο αιώνα π.Χ. ότι όταν το κεχριμπάρι, ή αλλιώς ήλεκτρον, τρίβεται σε ένα ύφασμα, μπορεί να παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Επιπλέον, οι αρχαίοι Έλληνες παρατήρησαν την ιδιότητα ενός ψαριού, της μαρμαιρούσας, να δημιουργεί ηλεκτρικές εκκενώσεις με το χτύπημα της. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό χρησιμοποίησε και ο Αριστοτέλης για ηλεκτροθεραπείες.
Οι πρωτοπορίες του 19ου αιώνα
Περίπου το 1800, ο Ιταλός φυσικός Αλεσσάντρο Βόλτα, κατασκευάζει την πρώτη μπαταρία από δύο μεταλλικές πλάκες που αλληλοφορτίζονται θετικά και αρνητικά. Λίγο αργότερα, το 1820, ο Δανός Χανς Κρίστιαν Έρστεντ ανακαλύπτει πως όταν ο ηλεκτρισμός ρέει μέσω ενός καλωδίου, δημιουργεί μαγνητικό πεδίο.
Οι Αντρέ Αμπέρ και Μάικλ Φάραντει πειραματίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και το 1870, ο Τόμας Έντισον κατασκευάζει τη πρώτη γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τότε ηλεκτροδοτείται και η Νέα Υόρκη.
Το 1880, ο Νίκολα Τέσλα αναπτύσσει την πρώτη γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος και μετά την Παγκόσμια Έκθεση στο Σικάγο το 1893, όπου φωταγωγεί 100.000 ηλεκτρικές λάμπες, το εναλλασσόμενο ρεύμα καθιερώνεται στις ΗΠΑ, αλλά και μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο ηλεκτρισμός φτάνει στην Ελλάδα
1889-1929
Το έτος 1889 ο ηλεκτρισμός φτάνει επιτέλους στην Ελλάδα! Η Γενική Εταιρεία Εργοληψιών κατασκευάζει, την πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην οδό Αριστείδου. Τα Ανάκτορα είναι το πρώτο κτίριο που φωτίζεται και γρήγορα, ο ηλεκτροφωτισμός διαδίδεται στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια χρονιά, το ηλεκτρικό ρεύμα φθάνει και στην συμπρωτεύουσα.
Το 1899 κι ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρισμού, ιδρύεται η «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία» που αναλαμβάνει να ηλεκτροδοτήσει τις μεγάλες πόλεις. Μέχρι το 1929 η εταιρεία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 250 πόλεις με πληθυσμό άνω των 5.000!
1930-1955
Το έτος 1950 η Ελλάδα μετράει ήδη 385 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας! Ωστόσο, η ύπαρξη πολλών μικρών μονάδων παραγωγής σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, αυξάνει σημαντικά και την τιμή του τελικού προϊόντος, καθιστώντας το ηλεκτρικό ρεύμα σε είδος πολυτελείας.
Τον Αύγουστο του 1950, ιδρύεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία σύντομα εξαγοράζει όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο η παραγωγή συγκεντρώνεται σε ένα δίκτυο, κάτι που μειώνει σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και το καθιστά προσβάσιμο αγαθό σε όλους.
1955 μέχρι σήμερα
Μέσα στα επόμενα χρόνια, το ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει σε όλη την ελληνική επικράτεια, από απομακρυσμένους ορεινούς οικισμούς έως και μικρά ακριτικά νησιά. Η μετάβαση προς την απελευθερωμένη αγορά οδήγησε και στην ανάγκη για μεταφορά των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων στην Ελλάδα.
Συστήνεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που ασκεί τη ρύθμιση και την εποπτεία της αγοράς ενέργειας, ενώ επιβάλλεται ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εξέλιξη του κλιματισμού παράλληλα με τον ηλεκτρισμό
Η επανάσταση του ηλεκτρισμού έφερε και την εξέλιξη στις οικιακές συσκευές. Ο κλιματισμός δε θα μπορούσε να λείπει από την τεχνολογική επανάσταση, δημιουργώντας μέσα σε λίγες μόλις δεκαετίες συστήματα ψύξης και θέρμανσης για την ανθρώπινη άνεση και την αντιμετώπιση προβλημάτων σε επαγγελματικούς χώρους.
Μάθετε για την εφεύρεση και εξέλιξη του κλιματιστικού μέσα από την πορεία των κολοσσών του κλιματισμού από τη Βατής Τεχνική!