Κατανάλωση ΚλιματιστικούΤι είναι διζωνικός κλιματισμός;

Ο διζωνικός κλιματισμός είναι όρος που θα τον ακούσετε συχνά όταν γίνεται αναφορά στον κλιματισμό αυτοκινήτου και ίσως να έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει. 

Το κλιματιστικό αυτοκινήτου έχει εξελιχθεί από πολυτέλεια σε αναγκαιότητα για τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς εκτός από άνεση, συμβάλλει και στην ασφάλεια του ταξιδιού! Με τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό της καμπίνας, διατηρεί τα αντανακλαστικά του οδηγού σε εγρήγορση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ατυχημάτων και διευκολύνοντας την οδήγηση. 

Στο παρακάτω άρθρο, θα δούμε τι είναι ο διζωνικός κλιματισμός και πως ενισχύει τη δημιουργία ενός ιδανικού κλίματος για τους επιβάτες ενός αυτοκινήτου. Έτοιμοι για ένα μικρό ταξίδι; 

 

Τι είναι τελικά ο διζωνικός κλιματισμός; 

Ο διζωνικός κλιματισμός είναι ένα σύστημα κλιματισμού που επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε δύο ξεχωριστές ζώνες εντός του αυτοκινήτου. Συνήθως, η ζώνη του οδηγού και ο συνοδηγός έχουν ξεχωριστές ρυθμίσεις θερμοκρασίας, ώστε καθένας να μπορεί να επιλέξει την επιθυμητή θερμοκρασία για τον χώρο του. 

Ο διζωνικός κλιματισμός αποτελεί ένα πρακτικό σύστημα κλιματισμού, καθώς επιτρέπει την εξατομίκευση των ρυθμίσεων θερμοκρασίας για τους επιβάτες, συμβάλλοντας στη γενικότερη άνεση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. 

 

Σε τι κατηγορίες χωρίζεται ο διζωνικός κλιματισμός; 

Οι κατηγορίες διζωνικού κλιματισμού μπορεί να διαφέρουν μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων αυτοκινήτων, αλλά οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν τα εξής: 

Διζωνικός κλιματισμός με αυτόματο έλεγχο 

Αυτός ο τύπος κλιματισμού επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας για τον οδηγό και τον συνοδηγό ξεχωριστά μέσω αισθητήρων. Οι αισθητήρες μετρούν τη θερμοκρασία σε κάθε ζώνη και προσαρμόζουν αυτόματα τη ροή του αέρα και την ένταση του κλιματιστικού για να επιτύχουν τις επιθυμητές ρυθμίσεις. 

Διζωνικός κλιματισμός με χειροκίνητο έλεγχο 

Σε αυτόν τον τύπο, ο οδηγός και ο συνοδηγός μπορούν να ρυθμίσουν ξεχωριστά τη θερμοκρασία στη ζώνη τους με δική τους πρωτοβουλία. Υπάρχουν χειροκίνητες ρυθμίσεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας, της ταχύτητας του ανεμιστήρα και της κατεύθυνσης της αέρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε επιβάτης επιλέγει της ρυθμίσεις που επιθυμεί! 

Διζωνικός κλιματισμός με πίσω έλεγχο  

Ορισμένα αυτοκίνητα προσφέρουν και τη δυνατότητα διζωνικού κλιματισμού και στην πίσω σειρά του αυτοκινήτου. Αυτό επιτρέπει στους επιβάτες στις πίσω θέσεις να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Έτσι ο κάθε επιβάτης έχει τη δική του θερμική ανεξαρτησία. 

 

Τελικά συμφέρει ο διζωνικός κλιματισμός; 

Στα πλεονεκτήματα του διζωνικού κλιματισμού, ανήκει η άνεση που προσφέρει αναμφισβήτητα στους επιβάτες, καθώς εξασφαλίζει εξατομικευμένες ρυθμίσεις και συνεπώς, άνεση κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής.  

Ωστόσο, ο διζωνικός κλιματισμός σε ένα αυτοκίνητο περιλαμβάνει και με κάποιο κόστος. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι αρκετά περίπλοκη και ακριβή σε σχέση με την εγκατάσταση ενός απλού συστήματος κλιματισμού. Παράλληλα, αυξάνει και την τελική τιμή του αυτοκινήτου, ενώ μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή κατανάλωση του οχήματος. 

 

Λύσεις κλιματισμού παντός καιρού από την Βατής Τεχνική! 

Αν και ειδικευόμαστε στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων κλιματισμού αποκλειστικά για επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους, προσφέρουμε συμβουλές για κάθε είδος κλιματισμού που θα βρείτε στην καθημερινότητα σας. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία κλιματισμού στο αυτοκίνητο σας δείτε tips ώστε να εξοικονομήσετε βενζίνη αποτελεσματικά! 

Για κάθε άλλη ανάγκη επαγγελματικού κλιματισμού, η Βατής Τεχνική προσφέρει υπηρεσίες εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής συστημάτων κλιματισμού από πιστοποιημένους επαγγελματίες!  

error: Content is protected!