ΚλιματισμόςΤεχνικά ΘέματαΦρέον κλιματιστικού: οδηγός αρχαρίων για τα σύγχρονα ψυκτικά μέσα

Φρέον κλιματιστικού: όλοι το έχετε ακούσει, όλοι έχετε δροσιστεί χάρη σε αυτό, αλλά πόσο καλά το γνωρίζετε; Το air condition στο σπίτι ή το γραφείο σας δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς ψυκτικό μέσο ή αλλιώς φρέον και να σας προσφέρει τη σωτήρια δροσιά του, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες! 

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις σας πάνω στο φρέον κλιματιστικού και θα λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με το πολύτιμο στοιχείο που έφερε την επανάσταση στη δημιουργία κλίματος στους εσωτερικούς χώρους. 

 

Τι μας ρωτάτε συνήθως: 

Τι είναι τελικά το φρέον; 

Το φρέον, επίσης γνωστό και ως ψυκτικό υγρό ή ψυκτικό μέσο, είναι ένα ρευστό χημικής κατασκευής που χρησιμοποιείται σε ψυκτικά συστήματα, όπως κλιματιστικά και ψυγεία, για την παραγωγή ψύξης.  

Η βασική του ιδιότητα είναι ότι όταν υγροποιείται, απελευθερώνει θερμότητα, ενώ όταν μετατρέπεται σε αέριο υπό πίεση, ψύχεται. Η ονομασία “Freon” ξεκίνησε από το brand name του συγκεκριμένου ψυκτικού υγρού, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των χλωροφθορανθράκων (CFC). 

Παλιότερα χρησιμοποιούνταν το R-22 (φρέον), αλλά έχει καταργηθεί λόγω των επιπτώσεών του στο περιβάλλον (καταστροφή της στιβάδας του όζοντος). Σήμερα χρησιμοποιούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά μέσα όπως το R-410A και το R-32. 

 

Πώς λειτουργεί το φρέον κλιματιστικού; 

Παρακολουθώντας τον κύκλο λειτουργίας του ψυκτικού μέσου, ουσιαστικά βλέπετε εν συντομία και τον τρόπο που λειτουργούν τα σύγχρονα κλιματιστικά! 

Ο κύκλος περιλαμβάνει τα εξής στάδια: 

1. Συμπίεση: Το φρέον αρχικά βρίσκεται σε αέρια μορφή και συμπιέζεται από τον συμπιεστή του κλιματιστικού, αυξάνοντας την πίεση και τη θερμοκρασία του. 

2. Συμπύκνωση: Στη συνέχεια, το θερμό φρέον περνάει από τον συμπυκνωτή, όπου ψύχεται και γίνεται υγρό. Αυτή η διαδικασία αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον, έξω από το κτίριο. 

3. Εξάτμιση: Το υγρό φρέον περνάει από μια βαλβίδα εκτόνωσης και η πίεση του μειώνεται, επιτρέποντας του να εξατμιστεί. Κατά την εξάτμιση, το φρέον απορροφά θερμότητα από τον αέρα στον χώρο, ψύχοντας τον. 

4. Επιστροφή στον κύκλο: Το φρέον επιστρέφει στη μορφή αερίου και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. 

 

Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζεται αντικατάσταση στο φρέον κλιματιστικού; 

Η αντικατάσταση ή αναπλήρωση φρέοντος σε ένα κλιματιστικό είναι απαραίτητη όταν υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το ψυκτικό υγρό έχει διαρρεύσει ή δεν επαρκεί πλέον για τη σωστή λειτουργία της συσκευής.  

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις; 

  • Μειωμένη απόδοση ψύξης ή θέρμανσης: Αν το κλιματιστικό δυσκολεύεται να δροσίσει ή να θερμάνει τον χώρο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι το φρέον έχει μειωθεί. Το κλιματιστικό ενδέχεται να λειτουργεί συνεχώς χωρίς να επιτυγχάνει την επιθυμητή θερμοκρασία. 
  • Ζεστός αέρας από τους αεραγωγούς: Όταν το φρέον είναι ανεπαρκές, το κλιματιστικό μπορεί να εκπέμπει ζεστό αέρα, ακόμα κι όταν το έχετε ρυθμίσει σε λειτουργία ψύξης. 
  • Πάγωμα της εξωτερικής μονάδας: Αν παρατηρήσετε πάγο στη γραμμή ψυκτικού (συνήθως στη εξωτερική μονάδα), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη φρέοντος. Όταν το επίπεδο φρέοντος είναι χαμηλό, η εξάτμιση γίνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας πάγο. 
  • Συχνή επανεκκίνηση του κλιματιστικού: Το κλιματιστικό μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται συχνά, χωρίς να ολοκληρώνει έναν πλήρη κύκλο λειτουργίας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να διατηρήσει επαρκή πίεση λόγω έλλειψης φρέοντος. 

Η αντικατάσταση ή αναπλήρωση φρέοντος σε ένα σύστημα κλιματισμού είναι εργασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από αδειούχους ψυκτικούς. Ωστόσο, προκειμένου να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι σημαντικό να φροντίζετε την τακτική συντήρηση του κλιματιστικού σας , ώστε να εξασφαλίσετε τα σωστά επίπεδα σε φρέον και να προλάβετε πιθανές βλάβες. 

 

Πόσο φιλικό είναι το φρέον κλιματιστικού προς το περιβάλλον; 

Τα σύγχρονα ψυκτικά υγρά έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον σε σχέση με τα παλαιότερα. Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη να μειωθεί η επίδραση των ψυκτικών μέσων στην καταστροφή του όζοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; 

Κατάργηση των ψυκτικών υγρών που καταστρέφουν το όζον (R-22) 

Το R-22, ένα φρέον κλιματιστικού που χρησιμοποιούνταν ευρέως στα παλαιότερα air condition, έχει σταδιακά καταργηθεί, καθώς περιέχει χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFCs) που ευθύνονται για την καταστροφή της στιβάδας του όζοντος. Από το 2010, η παραγωγή του περιορίστηκε, ενώ πλέον απαγορεύεται σε πολλές χώρες η χρήση του σε νέα συστήματα. 

 

Σύγχρονα ψυκτικά μέσα (R410A, R32) 

Οι νέες γενιές ψυκτικών υγρών, όπως το R410A και το R32, σχεδιάστηκαν για να έχουν χαμηλότερη επίδραση στην καταστροφή του όζοντος και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτά τα ψυκτικά μέσα δεν περιέχουν χλώριο, άρα δεν επιδρούν αρνητικά στην στιβάδα του όζοντος. 

  • R410A: Χρησιμοποιείται ευρέως και έχει μηδενικό δυναμικό καταστροφής του όζοντος (ODP). Ωστόσο, έχει σχετικά υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP). 
  • R32: Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το R410A, καθώς έχει περίπου το ένα τρίτο του δυναμικού υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) και είναι επίσης πιο ενεργειακά αποδοτικό. 

 

Τι είναι το Δυναμικό Υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP); 

Το GWP (Global Warming Potential) είναι ένας δείκτης που δείχνει το ποσό της θερμότητας που εγκλωβίζουν στην ατμόσφαιρα τα αέρια του θερμοκηπίου σε βάθος χρόνου. Ως σημείο αναφοράς είναι η ποσότητα θερμότητας που μπορεί να συγκρατήσει το διοξείδιο του άνθρακα.  

Για παράδειγμα:  

  • Το διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) έχει GWP = 1, δηλαδή θεωρείται η βασική μονάδα μέτρησης. 
  • Ένα αέριο με GWP = 10 θα προκαλούσε 10 φορές μεγαλύτερη θέρμανση σε σχέση με την ίδια ποσότητα CO₂ για την ίδια χρονική περίοδο. 

Τα σύγχρονα ψυκτικά μέσα, όπως το R32, έχουν χαμηλότερο GWP, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο επιβαρυντικά σε σχέση με παλαιότερα μέσα όπως το R22. 

 

Νέα ψυκτικά μέσα με ακόμα χαμηλότερο GWP 

Εκτός από το R32, αναπτύσσονται συνεχώς νέα ψυκτικά μέσα με ακόμη χαμηλότερο GWP, όπως τα HFOs (Hydrofluoroolefins), που έχουν ελάχιστο δυναμικό υπερθέρμανσης και μηδενική επίδραση στο όζον. Αυτά τα υγρά χρησιμοποιούνται σε ειδικά συστήματα ψύξης και έχουν εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ. 

 

Η απάντηση σε κάθε σας ερώτηση σχετικά με τον κλιματισμό! 

Στην Βατής Τεχνική είμαστε λάτρεις του κλιματισμού! Με εμπειρία χρόνων, τεχνογνωσία και εξειδίκευση στα πλέον σύγχρονα συστήματα κλιματισμού για επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους, λύνουμε κάθε σας απορία και καλύπτουμε κάθε εξειδικευμένη ανάγκη σας σε ψύξη και θέρμανση. 

Εμπιστευτείτε τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μας και δημιουργήστε το ιδανικό κλίμα στον χώρο σας! 

error: Content is protected!