Πως λειτουργεί

Ένα συμβατικό σύστημα αεραγωγών αποτελείται από ένα σύστημα ανεφοδιασμού των αγωγών για να φέρει το θερμαινόμενο ή δροσισμένο αέρα από κλιματιστικό μηχάνημα στα διάφορα μέρη του κτιρίου ή της οικίας και ένα σύστημα επιστροφής αεραγωγών για να φέρει το καθαρό αέρα πίσω. Το δίκτυο ανεφοδιασμού αποτελείται από τους κύριους αγωγούς, οι οποίοι φέρνουν τον αέρα στα μικρότερα σημεία (ειδικά στόμια αεραγωγών), τα οποία φέρνουν στη συνέχεια τον αέρα στις επιθυμητές θέσεις.

  1. Πριν από την έναρξη των εργασιών μία ειδική κάμερα εισχωρεί μέσα στους αεραγωγούς και βιντεοσκοπεί. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μπορούμε εύκολα να δούμε πόσο βρώμικοι είναι οι αεραγωγοί, ώστε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα πιο δύσκολα σημεία. Παράλληλα εντοπίζονται πιθανές ρωγμές ή διαρροές.
  2. Ένα ειδικό μηχάνημα (μεγάλου μεγέθους ηλεκτρική σκούπα) συνδέεται στους αεραγωγούς, ενώ παράλληλα ειδικές βούρτσες & πεπιεσμένος αέρας καθαρίζουν (ρουφώντας) τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στους αεραγωγούς.
  3. Όλα τα τμήματα των αεραγωγών καθαρίζονται ξεχωριστά και όταν είναι πολύ βρώμικα η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Ψεκάζονται με ειδικά καθαριστικά ακίνδυνα για την υγεία, ενώ ειδικά σακκόφιλτρα κατακρατούν τη σκόνη, ώστε να μην διαχέεται στο χώρο.